dolda ny logga mindre

Minst 100 000 på Hongkongs gator

Minst 100 000 på Hongkongs gator

Vincent Thian/AP/TT Demonstranter visar sin solidaritet med en kvinnlig demonstrant, som fått en projektil i ögat, genom att sätta en lapp för sitt ena öga.
Vincent Thian/AP/TT Demonstranter visar sin solidaritet med en kvinnlig demonstrant, som fått en projektil i ögat, genom att sätta en lapp för sitt ena öga.

Hongkong TT
Minst 100 000 Hongkongbor sluter upp i nya demonstrationer mot det politiska styret och polisen.
Förhoppningen är att dagens protester ska visa att demokratirörelsen har ett brett stöd bland stadens invånare.


Bilderna från Victoria Park i centrala Hongkong under söndagen känns igen. Tusentals demonstranter trotsar vädret och bildar med sina paraplyer ett färgglatt hav. Men veckans protestyttringar har annars kännetecknats av en allt mer upptrissad stämning mellan demonstranter och polisen.

Förra helgen fick en kvinna en projektil i ögat och riskerar att bli av med synen. Händelsen har spätt på ilskan mot polisen, som anklagas för övervåld. Demonstranter har visat sin solidaritet med kvinnan genom att bära lappar eller ögonbindlar för sitt ena öga.


Militärt hot
Men de har också slagit tillbaka mot polisens våld. Demonstranternas svar i veckan, då en civilklädd polis och en reporter från Fastlandskina utsattes för demonstranternas vrede på Hongkongs internationella flygplats, verkar dock ha ett pris.

Bedömare beskriver hur det finns en tvekan inför att visa sitt stöd för proteströrelsen efter den våldsamma incidenten. Uppslutningen under dagen väntas ge en fingervisning om så är fallet.

Om våldsamheter bryter ut skulle det däremot kunna intensifiera hoten från Fastlandskina om ett militärt ingripande. Uppgifter från tidigare i veckan tyder på att kinesiska trupper befinner sig i staden Shenzhen, nära gränsen till Hongkong.

Lagförslag på is
Bland arrangemangen under söndagen finns en demonstration som utlysts av organisationen Civil Human Rights Front, som anordnade en miljonhövdad protestmarsch i början av juni. Demonstrationen äger rum i Causeway Bay, mitt i stadens myllrande shoppingkvarter.

Hongkongs proteströrelse, som nu är inne på sin elfte vecka, blommade upp som en konsekvens av ett kritiserat lagförslag som skulle göra det möjligt att lämna ut misstänkta brottslingar till Fastlandskina.

Trots att lagförslaget lagts på is har demonstrationerna fortsatt som en protest mot vad många Hongkongbor ser som en urholkning av stadens relativa självständighet.
Julius Bengtsson/TT

Etiketter: kina protester hongkong

Nyhetsarkiv

Senaste nyheter