dolda ny logga mindre

Svensk medborgare anhållen för sprängning mot danska skatteverket

Svensk medborgare anhållen för sprängning mot danska skatteverket

Olafur Steinar Gestssoon/Ritzau Scanpix/TT Skadorna blev omfattande på den danska skattemyndighetens byggnad på Østerbro i Köpenhamn, som den 6 augusti utsattes för ett sprängdåd. Arkivbild.
Brott TT
Den 22-årige svenske medborgaren som misstänks för inblandning i sprängdådet mot skattemyndigheten i Köpenhamn ska utlämnas till Danmark.
En 23-årig svensk medborgare tros också vara inblandad och är internationellt efterlyst.


- Vi kommer naturligtvis fortsätta att hjälpa Danmark i det här ärendet så mycket vi kan, säger åklagare Kristina Lindhoff Carleson efter att domstolen meddelat sitt beslut.

Mannen motsätter sig utlämning och har nu en vecka på sig att överklaga beslutet. Men för att det ska tas upp i hovrätten krävs prövningstillstånd.

Han kom till Rättscentrum i Malmö i shorts och t-shirt och gömde sitt huvud under ett blått badlakan så länge åhörare tilläts vara med.

Internationellt efterlyst
Tillsammans med ytterligare en svensk, en 23-åring som är internationellt efterlyst, är han misstänkt för inblandning i den kraftiga explosionen utanför den danska skattemyndigheten i Köpenhamn den 6 augusti.

Men vad kan två svenska medborgare ha för motiv för att ge sig på den danska skattemyndigheten? Det har varken dansk eller svensk polis hittills yttrat sig om. På pressträffen i Malmö efter häktningsförhandlingen ville varken polis eller åklagare uttala sig om den misstänkte 22-åringen.

- Det här är en dansk förundersökning, upprepade åklagaren.

I samband med de husrannsakningar som gjorts i Sverige har polisen beslagtagit datorer, mobiltelefoner, usb-stickor och minneskort. Även dessa föremål ska överlämnas till dansk polis, beslutade tingsrätten.

"Bra samarbete"
Dansk polis har även den bil i beslag som ska ha använts vid dådet och gick på fredagseftermiddagen ut med bild på bilen och uppmanade vittnen som sett den att höra av sig till polisen.

Dansk polis kan inte operera självständigt i Sverige, men kan be svensk polis om hjälp och sedan närvara vid insatserna.

- Vi har ett bra samarbete, som vanligt i de här ärendena, säger Mats Johannesson, kommissarie vid region Syds enhet för internationell och grov organiserad brottslighet.

Skadorna på den danska skattemyndighetens byggnad blev omfattande – fasaden raserades och fönsterrutor krossades av tryckvågen.
Till följd av sprängningen och ett dubbelmord tidigare i sommar, som också misstänks vara utfört av svenskar, har den danska regeringen sagt att gränsskyddet mot Sverige ska förstärkas.
Cecilia Klintö/TT

Fakta: Sprängdådet mot skattemyndigheten
TT
Två personer befann sig i skattemyndighetens byggnad när den kraftiga explosionen inträffade sent på kvällen den 6 augusti.

Ingen av personerna kom till skada, däremot skadades en förbipasserande av splitter från detonationen. Personen fick söka vård.
Sprängmedlet hade enligt polisen placerats runt 60 centimeter från ingången till byggnaden. Byggnadens fasad raserades och fönsterrutor krossades av tryckvågen.

Dagen efter sade dansk polis att tidpunkten för dådet, klockan 22.15, tydde på att gärningsmännen inte velat skada någon eftersom byggnaden kunde antas vara tom.
Källa: Ritzau

Nyhetsarkiv

Senaste nyheter