dolda ny logga mindre

Brittisk-kanadensisk IS-man inte längre britt

Brittisk-kanadensisk IS-man inte längre britt

Nathan Denette/AP/TT Kanadas inrikesminister Ralph Goodale, vars stab kritiserat Storbritanniens drag. Arkivbild.
Nathan Denette/AP/TT Kanadas inrikesminister Ralph Goodale, vars stab kritiserat Storbritanniens drag. Arkivbild.

Storbritannien TT-AFP
En fnurra på tråden har uppstått mellan Kanadas och Storbritanniens regeringar sedan London fattat det ensidiga beslutet att frånta en brittisk-kanadensisk IS-fånge hans brittiska medborgarskap.

Genom sin brittiska mor och kanadensiske far hade Jack Letts, av brittisk press kallad "Jihadi Jack", tidigare dubbla medborgarskap i Storbritannien och Kanada.

Letts, i dag 24, lämnade hemmet i engelska Oxfordshire under 2013 och anslöt sig till IS i Syrien. Där befinner han sig nu i fångenskap efter att han tillfångatagits av kurdiska styrkor.

Det brittiska inrikesdepartementet har inte bekräftat uppgifterna, och uppger i ett uttalande att de inte kommenterar enskilda fall.
Kanadas inrikesminister Ralph Goodales stab har däremot bekräftat Storbritanniens drag, och uttrycker besvikelse.

"Kanada är besviket över att Storbritannien har tagit det ensidiga beslutet att avsäga sig sitt ansvar. Terrorism har inga gränser, så länder måste arbeta tillsammans för varandras säkerhet", står det i ett uttalande.

I februari väcktes liknande kritik mot Storbritannien efter att de fråntagit Shamima Begum, en tonårsflicka med brittiskt medborgarskap som reste till Syrien för att gifta sig med en IS-krigare, hennes medborgarskap.

Nyhetsarkiv

Senaste nyheter