dolda ny logga mindre

Ödesdag i Italien – regeringen kan falla

Ödesdag i Italien
– regeringen kan falla

Maurizio Brambatti/AP/TT Italiens inrikesminister och vice premiärminister Matteo Salvini, till vänster, och premiärminister Giuseppe Conte, till höger. Arkivbild.
Maurizio Brambatti/AP/TT Italiens inrikesminister och vice premiärminister Matteo Salvini, till vänster, och premiärminister Giuseppe Conte, till höger. Arkivbild.

Italien TT
Regeringskrisen som förlamat Italien i veckor kan få en ny vändning i dag, när politikerna i senaten riktar blicken mot premiärminister Giuseppe Conte.
Vice premiärminister Matteo Salvinis önskan om ett nyval kan komma att grusas om Conte avgår självmant.


Klockan 15 i eftermiddag samlas senaten för att lyssna till premiärministerns syn på krisen. Conte kan sedan bli föremål för den misstroendeomröstning som Salvini, som även leder regeringspartiet Lega samt är inrikesminister, utlyst mot honom.

Förlorar Conte den faller regeringen – Italiens 66:e sedan andra världskriget.

Kan avgå
Den nuvarande krisen inleddes i början av augusti, när den omaka regeringskoalitionen mellan främlingsfientliga Lega och antietablissemangspartiet Femstjärnerörelsen (MS5) brakade samman över en dispyt om satsningar på höghastighetståg. Salvini sade att regeringen saknade parlamentets stöd och krävde ett nyval – ivrig att slå mynt av Legas höga opinionssiffror.

Men Salvinis plan – att stjälpa sin egen regering med hjälp av ett misstroendevotum mot premiärministern Conte – har visat sig krångligare än väntat. Förra veckan blockerades förslaget att genomföra omröstningen redan den onsdagen, och nu är det osäkert om någon omröstning alls blir av.

Troligast är i stället att Conte avgår innan dess, enligt statsvetaren Fabio Cristiano vid Lunds universitet.

- Det är av rent politiska skäl. Traditionen säger att om premiärministern blir nedröstad så bör landet gå till nyval. Om Conte däremot avgår självmant behåller han till viss del sin politiska legitimitet, säger han till TT.

Ny koalition
Om Giuseppe Conte avgår åligger det president Sergio Mattarella att antingen utlysa nyval eller sondera terrängen för en ny regering. Frågan är hur en sådan skulle se ut. För de forna regeringskompanjonerna M5S och Lega tycks dörren stängd, enligt Reuters – M5S-ledaren Luigi di Maio sade i söndags att Matteo Salvini var en "icke-trovärdig" samarbetspartner.

I stället diskuterar M5S och socialliberala Demokratiska partiet (PD) öppet möjligheterna att bilda en ny koalition med syfte att styra landet utan Legas stöd, enligt AFP.

- Tillsammans med det lilla vänsterpartiet Fria och lika (LeU) har de parlamentarisk majoritet, säger Fabio Cristiano – även om de står ideologiskt långt ifrån varandra.

Den allmänna uppfattningen i dag är att de båda kan tänka sig att ledas av Giuseppe Conte.

Salvini missbedömde?
Oavsett utgång i eftermiddag torde Matteo Salvini ha all anledning att vara nervös. Om landet inte går till nyval kan den bombastiska inrikesministern tvingas bort från regeringen och förpassas till opposition.

Den kris han själv utlöste – 14 månader efter att regeringen tillträdde – kan visa sig ha varit ett misstag, enligt Fabio Cristiano.

- Det verkar som att Salvini har missbedömt möjligheterna för andra partier att bilda stabila regeringsalternativ. Han är svårt politiskt isolerad, och allt fler väljare tycks anklaga honom för den här krisen, säger han.

Men Salvinis agerande kan också tolkas på ett annat sätt, tillägger han:

- Andra spekulerar om att det här var Salvinis plan; att kapitalisera på rollen i opposition, nu när Lega genomfört sina viktigaste reformer.
Fanny Hedenmo/TT

Nyhetsarkiv

Senaste nyheter