dolda ny logga mindre

Explosion vid bombgruppens insats i Linköping

Explosion vid bombgruppens insats i Linköping

Johan Nilsson/TT Boende ska snart kunna återvända. Arkivbild.
Johan Nilsson/TT Boende ska snart kunna återvända. Arkivbild.

Brott TT
Någonting detonerade vid midnatt i samband med att nationella bombskyddet arbetade med ett misstänkt farligt föremål i Linköping.

Detonationen både hördes och kändes en bra bit från platsen.

- Vi håller på att skapa oss en bild och det är lite halvrörigt på platsen än så länge, säger polisens presstalesperson Erik Terneborn till TT vid 01-tiden.

Föremålet var stulet och skulle på måndagseftermiddagen återlämnas till ägaren när man upptäckte att det påverkats på ett sätt som såg farligt ut. Nationella bombskyddet kallades till polishuset, och delar av Garnisonsområdet spärrades av och utrymdes.

- Jag vet ganska lite om exakt hur det har gått till. Jag vet bara att det har skett en detonation i samband med att nationella bombskyddet har arbetat med att oskadliggöra detta föremål på plats, säger Erik Terneborn.

Inga skadade
Det finns inte några uppgifter om personskador i samband med detonationen, som inträffade i polisens lokaler för beslagtaget gods i Garnisonsområdet. Endast poliser befann sig i närheten av föremålet vid explosionen.

Evakueringen av området, som påbörjades vid 16-tiden på måndagen, tog tid eftersom det finns ett äldreboende med gamla och sjuka i området. Vid 23.30 meddelades att evakueringen var klar, då hade omkring 170 personer lämnat sina bostäder, men totalt påverkas omkring 3 000 personer av avspärrningarna.

- De flesta av dem är människor som inte kan återvända hem på grund av avspärrningar, sade Erik Terneborn till TT tidigare under måndagskvällen.

Avspärrningar hävs
Strax före klockan 02 meddelar polisen via sin sajt att avspärrningarna minskas i omfång och att man räknar med att boende snart ska kunna återvända till sina bostäder.

Enligt en första inventering har det inte blivit några skador på närliggande bostadshus.

Själva detonationsplatsen är fortsatt avspärrad och kommer att undersökas av tekniker under dagen.

En anmälan om förberedelse till farlig ödeläggelse har upprättats men det finns ingen misstänkt för brottet.

Nyhetsarkiv

Senaste nyheter