dolda ny logga mindre

Explosiv moped fanns i flera månader hos polisen

Explosiv moped fanns i flera månader hos polisen

Jeppe Gustafsson/TT En polisbyggnad totalförstördes i smällen i Linköping. Arkivbild.
Jeppe Gustafsson/TT En polisbyggnad totalförstördes i smällen i Linköping. Arkivbild.

Brott TT
Den moped med sprängmedel som nyligen förstörde en polisbyggnad i Linköping förvarades hos polisen i flera månader. Det framgår av polisens anmälan om tjänstefel som TT tagit del av.

"Mopeden togs i beslag den 30 maj 2019 och det misstänkt farliga föremålet har funnits i mopeden utan att personal upptäckt det till och med den 19 augusti 2019", står det i anmälan, som är avskriven.

En kvinna anmälde mopeden stulen den 26 maj. Anmälan lades ned samma dag, men natten den 30 maj såg polisen en person köra mopeden.

Mopedisten gasade på vid åsynen av polisbilen som följde efter. Strax därpå övergav föraren mopeden och försvann springande, enligt anmälan.

Söker samband
Först när den beslagtagna mopeden skulle lämnas ut till ägaren från ett polisförråd upptäcktes sprängmedlet.

Explosionen skedde när bombtekniker försökte desarmera laddningen den 19 augusti. En förundersökning om förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse pågår.

Platsen där mopeden övergavs ligger i närheten av Ådalagatan som skakades av ett sprängdåd den 7 juni. Vid det tillfället hade gärningsmannen placerat sprängmedel i en lådcykel.

Tyder på dynamit
På torsdagen berättade polisen vad Nationellt forensiskt centrum (NFC) kommit fram till om explosionerna den 7 juni och 19 augusti. Vid båda tillfällena finns indikationer på att det var dynamit som detonerade, enligt NFC.

Tidigare har Nationella bombskyddet bedömt att laddningen på Ådalagatan var 15–20 kilo stor.

Polisen utreder eventuella kopplingar mellan sprängmedlen i mopeden respektive lådcykeln och ber allmänheten att höra av sig med iakttagelser. Dels om lådcykeln (en Cargobike Kindergarden Electric) som kan ha parkerats vid Ådalagatan 1 under kvällen eller natten den 6–7 juni. Dels om mopeden som stals mellan klockan 12.00 och 16.30 den 26 maj vid Ryds Allé samt om den intregralhjälm i rött, svart och vitt som låg nära mopeden.

Fakta: Explosionen på Ådalagatan
TT
Den 7 juni i år inträffade en kraftig explosion på Ådalagatan i centrala Linköping. Explosionen orsakade stora skador på flera bostadshus. Bland annat krossades fönsterrutor och flera balkonger förstördes.
Ett 20-tal personer skadades lindrigt i samband med explosionen, som skedde utomhus.

Ett par månader efter explosionen efterlyste polisen information kring en lådcykel som man antog hade en viktig funktion i samband med dådet.

Nyhetsarkiv

Senaste nyheter