dolda ny logga mindre

Demonstranter samlas i Hongkong trots förbud

Demonstranter samlas i Hongkong trots förbud

Jae C Hong/AP/TT En demonstrant utklädd till Moses håller upp en stentavla vid en protest i Hongkong.
Jae C Hong/AP/TT En demonstrant utklädd till Moses håller upp en stentavla vid en protest i Hongkong.

Hongkong TT-AFP-Reuters
Tusentals demonstranter trotsar polisens demonstrationsförbud och ger sig ut på Hongkongs gator. Polisen har svarat med att köra fram vattenkanonerna.

Dagens demonstration skulle uppmärksamma femårsdagen av att Peking avvisade ett krav på utökad demokrati och den så kallade Paraplyrörelsen föddes. Polisen har förbjudit demonstrationen med hänvisning till säkerheten efter den gångna helgens våldsamheter, men varnar ändå för "allvarliga störningar".

Protesterar ändå
Arrangörerna ställde in demonstrationen men många har sagt att de kommer att protestera ändå. I olika nätforum har ungdomar diskuterat hur man bäst rundar demonstrationsförbudet, någon har föreslagit shoppingrundor i stora grupper och en Youtube-stjärna med 800 000 följare bjöd in till träff för sina fans.

Tidigt på lördagseftermiddagen hade några tusen demonstranter i svarta tröjor samlats på en utomhusarena. Andra bar på kors och sjöng "halleluja" i ett försök att komma runt mötesförbudet som inte är lika hårt reglerat för religiösa sammankomster.

Polisen har satt upp nya avspärrningar nära den kinesiska regimens myndighet som ansvarar för Hongkong, och vattenkanoner har körts fram.

- På fredagen greps flera framträdande demokratiaktivister, bland dem två av Paraplyrörelsens ledargestalter, Joshua Wong och Agnes Chow. Wong och Chow anklagas bland annat för att "uppmana andra att delta i otillåtna sammanslutningar".

"Extremt oroande"
EU:s utrikeschef Federica Mogherini kallar situationen "extremt oroande" och Amnesty International beskriver gripandena som "skrämseltaktik direkt ur Pekings regelbok".

Demonstranterna har använt appar för krypterade meddelanden för att snabbt kunna mobilisera. På lördagsmorgonen rapporterade LIHKG, ett forum många använt för att kommunicera, via Twitter att man utsatts för en massiv attack. Samtidigt meddelar appen Telegram att man kommer att uppdatera tjänsten för täppa till en lucka som gjort det möjligt för kinesiska myndigheter att ta reda på de anonyma medlemmarnas identiteter.

Bakgrund: Protesterna i Hongkong
TT
De pågående protesterna inleddes i våras för att stoppa ett lagförslag att tillåta utlämning av misstänkta brottslingar till Fastlandskina. Demonstranterna lyckades få Hongkongs regering att lägga förslaget på is, men började då utvidga sina krav.

Under sommaren tilltog våldet mellan polis och demonstranter. Demonstranter har blockerat tåg och vägar och fått flygplatsen att stänga i två dagar. En generalstrejk har utlysts och ytterligare en planeras. Polisstationer har omringats och attackerats.
Myndigheterna har svarat med tårgas, gummiklädda kulor och gripanden. Sammanlagt har minst ungefär 750 personer gripits sedan juni.

Peking har delat ut skarpa varningar till demonstranterna och kinesisk militär har setts öva vid Hongkongs gräns.

Vid flera tillfällen har demonstrationerna samlat runt två miljoner människor enligt arrangörerna. Konflikten har kastat in Hongkong i den värsta politiska krisen sedan överlämnandet från Storbritannien.
Förra helgens massdemonstration markerade ett trendbrott, då lugnet behölls. I helgen planeras fler demonstrationer, bland annat en mänsklig kedja längs tre tunnelbanelinjer.

Under senare år har protester brutit ut i Hongkong vid flera tillfällen. 2013 initierades occupyrörelsen, som genom civil olydnad krävde ett mer demokratiskt valsystem. Som en följd av den föddes paraplyrörelsen 2014, då hundratusentals människor demonstrerade för fria val och demokrati. Fastlandsregeringen hade dessförinnan beslutat att införa en särskild valberedning som fick rätt att avgöra vilka kandidater som får ställa upp i val. Paraplyrörelsen övergick i våldsamma protester och flera av rörelsens ledare sattes senare i fängelse. Valberedningen infördes trots protesterna.
Källor: AFP, Utrikespolitiska institutet m fl

Etiketter: hongkong olaglig

Nyhetsarkiv

Länkar

-

Senaste nyheter