dolda ny logga mindre

Passa på och njut – snart försvinner värmen

Passa på och njut
– snart försvinner värmen

Väder TT
Sommarvärmen forstätter att hålla sitt grepp över stora delar av Sverige under helgen – därefter väntar regn och åska.
Men det finns vissa platser som klarar sig längre än andra.


Temperaturer över 20 grader, kanske till och med över 25, väntas under helgen i Sverige. Det gäller inte bara landets södra delar.

- Det kan vara ganska varmt de sista dagarna i augusti och i början av september även för Norrlands del, säger Alexandra Olsson, meteorolog vid SMHI.

Men därefter ser det mörkt ut för dem som vill tillbringa dagarna på stranden under solsken. Ett åskväder väntas komma in över landet västerifrån och sänka temperaturen till det betydligt svalare. Vill man få ut det mesta av värmen ska man bege sig till Kalmar, Öland eller Gotland.

- Där dröjer det längst tid innan regn och åskskurarna kommer in, möjligen också i Stockholmsområdet, säger Alexandra Olsson.

TT: Är sommaren över nu?
- Nej, inte om man tänker den meterologiska definitionen av sommaren. Men de varmare sommardagarna ser ut att försvinna bort efter helgen, säger Alexandra Olsson.

Enligt den meterologiska definitionen ska dygnsmedeltemperaturen hålla sig över tio grader för att det fortfarande ska räknas som sommar. Hösten brukar infalla i september eller oktober, beroende på var i landet man befinner sig.

- Men än är inte hoppet ute för den som vill krama ut de sista ut sommaren.

Det har hänt andra år att det har kommit in varmare perioder under september eller början av oktober. Så det går inte att utesluta, säger Olsson.
Sofia Sundström/TT

Etiketter: smhi väder värmen

Nyhetsarkiv

Senaste nyheter