dolda ny logga mindre

Ytterhögern väntas gå fram i tyska delstatsval

Ytterhögern väntas gå fram i tyska delstatsval

Joerg Carstensen/AP/TT "AfD – rädda vårt folk!" står det på en banner under ett väljarmöte i staden Cottbus i Brandenburg.
Joerg Carstensen/AP/TT "AfD – rädda vårt folk!" står det på en banner under ett väljarmöte i staden Cottbus i Brandenburg.

Tyskland TT
Främlingsfientliga Alternativ för Tyskland (AfD) väntas kamma hem stora vinster i två delstatsval i östra Tyskland.
Men parallellt går också ett annat parti kraftigt framåt – De gröna.
Tyska blickar riktas mot öst på söndag när delstaterna Brandenburg och Sachsen går till valurnorna för val till delstatsparlament, Landtag.


Östra Tyskland, som sedan Berlinmurens fall har sett en sämre ekonomisk utveckling än granndelstaterna i väst, har kommit att bli en grogrund för högerpopulistiska strömningar. Särskilt starka är främlingsfientliga Alternativ för Tyskland (AfD), som profilerat sig som ett missnöjesparti mot förbundskansler Angela Merkels generösa migrationspolitik.

Partiet väntas gå starkt framåt i valen, enligt en sammanställning av opinionsundersökningar från Politico. I Brandenburg kan de bli största parti med över 20 procent – och i Sachsen nafsar de i hälarna på Merkels kristdemokratiska CDU, med nära 25 procent.

Gröna framåt
En del av AfD:s framgångar i regionen tros vara partiets kritik mot den gröna energiomställningen, som bland annat innebär att flera kolgruvor stängs i östra Tyskland.

Ändå visar opinionsundersökningarna också på en motsatt trend. Miljöpartiet, De gröna, kan komma att dubbla sitt stöd i både Brandenburg och Sachsen – med drygt 14 respektive 11 procent.

- De gröna, som inte har varit så populära i östra Tyskland tidigare, har blivit den tydligaste oppositionen mot AfD och högertendenserna, säger Thomas Sommerer, Tysklandsexpert och docent i statsvetenskap vid Stockholms universitet.

Hård smäll
Båda valen väntas bli en hård smäll för både kristdemokratiska CDU, som styrt i Sachsen inom olika konstellationer sedan öst förenades med väst, och för socialdemokratiska SPD, som suttit i regeringsposition i Brandenburg lika länge.

I Sachsen spekuleras det om att valet kan komma att ge upphov till en allians som vore otänkbar för bara ett par år sedan – den mellan AfD och CDU, skriver Reuters. På federal nivå har CDU dock bestämt avfärdat en sådan möjlighet.

- Faktum är att alla andra möjliga konstellationer framstår som lika otänkbara – som den mellan CDU och Vänsterpartiet. Men diskussionen förs inte i offentligheten då den fortfarande betraktas som tabu, säger Thomas Sommerer.
Fanny Hedenmo/TT

Nyhetsarkiv

Senaste nyheter