dolda ny logga mindre

Johnson söker brexitstöd i Skottland

Johnson söker brexitstöd i Skottland

Danny Lawson/PA/AP/TT Svettig vecka för Boris Johnson. Här håller han tal i West Yorkshire på torsdagen.
Danny Lawson/PA/AP/TT Svettig vecka för Boris Johnson. Här håller han tal i West Yorkshire på torsdagen.

Brexit TT
Än har han inte fått igenom något nyval, men Boris Johnsons resa till Skottland i dag har mycket valkampanj över sig.
Enligt det officiella schemat ska den brittiske premiärministern bland annat i Aberdeenshire tillkännage 211 miljoner pund i ökat jordbruksstöd till Skottland.


Han har dock en rejäl opinionsmotvind att bekämpa i det EU-vänliga Skottland. Till och med hans eget parti Tories skotska ledare Ruth Davidson har avgått i samband med den senaste tidens slitningar kring det planerade EU-utträdet, även om Davidson uppgav att beslutet grundades i "familjeskäl".

Måhända tycker Johnson också det är skönt att ta en paus från den egna familjedramatiken hemma i London. Den EU-vänlige lillebrodern Jo Johnson meddelade ju i går att han ska lämna både sin ministerpost och parlamentsplats.

Uppmärksamheten kring det ledde också till att systern Rachel Johnson signalerar att premiärministern är ganska ensam om sin hårda brexit-linje i släkten.

"Familjen undviker ämnet brexit, särskilt när vi äter, eftersom vi inte vill gadda ihop oss mot premiärministern!", skriver hon på Twitter.
I parlamentet i London väntas överhuset i dag behandla klart den stopplag som ska omöjliggöra ett EU-utträde utan avtal, en så kallad hård brexit. Eftersom det har varit ett nyckelkrav från oppositionspartiet Labour för att gå med på att hålla val, bäddar lagen för att Boris Johnson i början av nästa vecka kan lägga fram ett nytt förslag om nyval i oktober.
Johnsons första sådana förslag – som lades fram i desperation över att underhuset inte stödde hans linje om ett EU-utträde i slutet av oktober till varje pris – röstades ned i onsdags.
Henrik Samuelsson/TT

Nyhetsarkiv

Senaste nyheter