dolda ny logga mindre

Miljoner till arbete mot rasism och hatbrott

Miljoner till arbete mot rasism och hatbrott

Henrik Montgomery/TT Regeringen vill bland annat stärka hbtq-personers rättigheter. Arkivbild.
Henrik Montgomery/TT Regeringen vill bland annat stärka hbtq-personers rättigheter. Arkivbild.

Politik TT
Regeringen stärker den nuvarande nationella planen mot rasism och hatbrott med 10 miljoner kronor per år från och med 2020. Pengarna ska bland annat gå till förebyggande arbete på nätet.

Regeringen vill även stärka hbtq-personers rättigheter genom en handlingsplan som ska titta på utmaningar och åtgärder. 14 miljoner kronor tillförs per år från och med 2020, samt ytterligare 10 miljoner kronor per år mellan 2021 och 2022 som en tidsbegränsad förstärkning.

"När det blåser kalla vindar i samhället som utmanar alla människors lika värde måste vi både slå vakt om de framsteg som gjorts men ännu viktigare, ta nya steg framåt", skriver jämställdhetsminister Åsa Lindhagen (MP) i ett pressmeddelande.

Utöver 100 miljoner kronor till ideella kvinno- och tjejjourer, som redan aviserats, föreslås 10 miljoner kronor till arbetet mot mäns våld mot kvinnor. 45 miljoner kronor har även öronmärkts för arbetet mot hedersrelaterat våld och förtyck.

Jämställdhetsmyndigheten får även i uppdrag av regeringen att stärka arbetet mot prostitution och människohandel i Sverige.

Samtliga förslag ligger i regeringens budget som presenteras den 18 september.

Nyhetsarkiv

Senaste nyheter