dolda ny logga mindre

Man i Dalarna åtalas – spred IS-propaganda

Man i Dalarna åtalas – spred IS-propaganda på Facebook

Henrik Montgomery/TT En man i 60-årsåldern åtalas för att ha spridit IS-propaganda. Arkivbild.
Henrik Montgomery/TT En man i 60-årsåldern åtalas för att ha spridit IS-propaganda. Arkivbild.

Brott TT/DoldaNyheter
En man i södra Dalarna delade IS-propaganda på Facebook – och fick i somras besök av Säkerhetspolisen. Nu åtalas mannen, som är i 60-årsåldern, för olaga våldsskildring, rapporterar SVT Dalarna.

I förhör med Säpo förnekar mannen brott då han menar att han inte var medveten om att det var olagligt att dela filmen. Mannen säger i förhör att han sympatiserar med IS handlingar i filmen men inte med terrorgruppen i stort.

Däremot säger mannen att han spred filmen, som bland annat visar hur soldater från Syriens regeringsstyrkor avrättas med bakbundna händer, för att han sympatiserar med handlingarna på klippet.

Delade IS-film
Filmen som mannen delade ska ha spelats in 2014 och visar bland annat hur IS avrättar bakbundna soldater ur Syriens president Bashar al-Assads styrkor genom att skära halsen av dem. Filmens budskap är att IS kommer att utföra ännu värre saker och att de förberett något som deras motståndare inte kommer att ha räknat med, uppger SVT.

Länken till filmen fanns på mannens Facebookkonto från den 24 maj 2017 till den 23 april 2019. Straffskalan för olaga våldsskildring går från böter till fängelse i högst två år.

Nyhetsarkiv

Senaste nyheter