dolda ny logga mindre

M röstar för regeringens gängförslag

M röstar för regeringens gängförslag

Anders Wiklund/TT Ulf Kristersson (M) säger att regeringen inte är beredd att göra vad som krävs. Arkivbild.
Anders Wiklund/TT Ulf Kristersson (M) säger att regeringen inte är beredd att göra vad som krävs. Arkivbild.

Politik TT
Moderaterna kommer att rösta för det förslag mot gängvåldet som regeringen presenterade i lördags, meddelar partiledaren Ulf Kristersson på Instagram.

"Men det behövs så mycket mer. Regeringens förslag räcker inte för att knäcka gängkriminaliteten och den organiserade brottsligheten i Sverige", skriver han vidare.

Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna lämnade i helgen de samtal som alla riksdagens partier, förutom SD, suttit i för att komma överens om satsningar på rättsväsendet. Kristersson skriver nu att det inte behövs någon "överenskommelse" eftersom den inte löser själva problemet.

I regeringens lista med 34 punkter säger han att det saknas en riktad lönesatsning på polisen, en betald polisutbildning, förslag om fördubblade straff för gängkriminella, införandet av ett system med visitationszoner samt slopad generell straffrabatt för vuxna i åldern 18–21 år.

Just visitationszoner har varit en knäckfråga för M. Regeringens argument för att de saknades i 34-punktslistan är att hederliga medborgare skulle drabbas.

- Att kunna visiteras mer slumpmässigt och systematiskt är ett sätt att stöta bort dem som vill anmäla brott och det handlar om att ha en bra relation till polisen, sade justitieminister Morgan Johansson (S) i lördags.

Nyhetsarkiv

Senaste nyheter