dolda ny logga mindre

Opinionsundersökning: SD Inte längre ett enfrågeparti

Opinionsunder-sökning: SD Inte längre ett enfrågeparti

STOCKHOLM 20180816 Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson (SD) presenterar partiets nya talespersoner Henrik Vinge och Ebba Hermansson vid en pressträff i riksdagens presscenter. Foto: Hanna Franzén / TT. Arkivbild.
STOCKHOLM 20180816 Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson (SD) presenterar partiets nya talespersoner Henrik Vinge och Ebba Hermansson vid en pressträff i riksdagens presscenter. Foto: Hanna Franzén / TT. Arkivbild.

Sverigedemokraterna är inte längre ett utpräglat enfrågeparti och Sverigedemokraterna listas nu som topp tre bland partierna i nio av väljarnas tio viktigaste frågor. Det konstaterar opinionsmätnings-företaget Novus i en mätning gjord för SVT. 

– Det mest påtagliga som vi kan se i våra senaste mätningar är att Sverigedemokraterna har stärkts i många politiska frågor. Så nu kan man inte längre säga att Sverigedemokraterna är ett enfrågeparti som bara kretsar kring invandringsfrågan, säger Torbjörn Sjöström, som är vd på Novus, till SVT Nyheter.

Sd toppar förtroendet i invandringsfrågan, såsom tidigare under många år, men nu ligger de tvåa i lag- och ordning och i pensionsfrågan, medan de ligger trea i sex övriga av de tio viktigaste frågorna.

Förtroendet ökar
Under de senaste fem åren har Sverigedemokraterna som i stort sett enda parti ökat på bredden, alltså i samtliga politiska frågor. För fem år sedan låg de topp tre i endast fyra av de tio viktigaste politiska frågorna.

– Jag tror att det har blivit så här för att Sverigedemokraterna har kunnat peka på flera samhällsproblem som andra kanske inte har velat ta upp, och nu har det visat sig att vi har fått rätt i en rad frågor och det är klart att det stärker förtroendet för oss, säger Henrik Vinge, vice gruppledare i riksdagen enligt SVT/Novus.

Säker plats i riksdagen
Enligt Torbjörn Sjöström innebär Sverigedemokraternas breddade förtroende i andra frågor än invandringsfrågan att partiet också befäster en ganska säker plats i riksdagen i ett historiskt perspektiv.

De som tidigare trodde att Sverigedemokraterna skulle kunna falla ur riksdagen i framtiden kan få tänka om, enligt Sjöström.

– Det ligger väldigt långt borta. De har ett mycket bredare politiskt stöd än vad många nog tänker att de har. Det krävs otroligt mycket för att de ska börja tappa det breda politiska stöd som de faktiskt har i dag, säger Novus vd enligt SVT.

Nyhetsarkiv

Länkar

-

Senaste nyheter