dolda ny logga mindre


Sista reaktorn i Harrisburg stängd

Sista reaktorn i Harrisburg stängd

Matt Rourke/AP/TT Kyltornen vid kärnkraftsverket på Three Mile Island utanför Harrisburg. Arkivbild.
Matt Rourke/AP/TT Kyltornen vid kärnkraftsverket på Three Mile Island utanför Harrisburg. Arkivbild.

USA TT-AFP
Nu är det sant och inte bara sannolikt att den sista reaktorn i kärnkraftverket på Three Mile Island i Pennsylvania, USA, har stängts.

Sannolikt kommer det därmed inte inträffa några fler kärnkraftsolyckor utanför Harrisburg, 20 mil norr om Washington DC. Den sista aktiva reaktorn stängdes ner i fredags, meddelar företaget Exelon, som driver kärnkraftsverket. Nu ska reaktorn monteras ned, ett arbete som väntas pågå i nära tre år.

Stängningen sker enligt Exelon av ekonomiska skäl. Three Mile Island har, i likhet med flera andra atomkraftverk i USA, blivit olönsamt. Det beror bland annat på låga priser på naturgas och allt billigare sol- och vindenergi.

Flera andra kärnkraftverk har det senaste decenniet stängts, och de få nybyggen av reaktorer som pågår omgärdas också av ekonomiska frågetecken.

Den nu stängda reaktorn är den äldsta av två i verket, och har varit i drift sedan 1974. Den andra reaktorn hade bara producerat el i några månader när den i mars 1979 drabbades av ett nedkylningsproblem, vilket ledde till en partiell härdsmälta och den värsta kärnkraftsolyckan i USA:s historia.

Inga människor dog vid olyckan, men den ledde till stängning av den berörda reaktorn och en ökad debatt om kärnkraftens faror, inte minst i samband med den svenska folkomröstningen om kärnkraft 1980.
Kärnkraftverket på Three Mile Island kommer inte att försvinna i brådrasket. Andra komponenter i verket, som dess kyltorn, kan inte monteras ned förrän 2074, hundra år efter kärnkraftverkets invigning.

Så sannolikt kan vi fortsätta citera Tage Danielsson och säga att en kärnkraftsolycka nästan säkert inte kommer hända igen. I varje fall inte i Harrisburg.

Fakta: Harrisburg-olyckan
TT
I mars 1979 inträffade en reaktorolycka i kärnkraftverket Three Mile Island, 15 kilometer från Harrisburg i Pennsylvania. Orsaken var att en ventil hade stannat i öppet läge så att ånga strömmade ut ur reaktor nummer två. Personalen felbedömde situationen och stängde av nödkylningen.

Reaktorn överhettades och kärnbränsle skadades, vilket ledde till en partiell härdsmälta. Stora mängder radioaktivt material kom ut i reaktorinneslutningen. Inuti anläggningen var strålningen hög men utsläppet till omgivningen blev trots det litet.

140 000 människor omfattades av evakueringar i samband med olyckan.

Nyhetsarkiv

Senaste nyheter