dolda ny logga mindre

KD säger nej till slopad värnskatt

KD säger nej till slopad värnskatt

Jessica Gow/TT Kristdemokraternas ekonomiske talesperson Jakob Forssmed. Arkivbild.
Jessica Gow/TT Kristdemokraternas ekonomiske talesperson Jakob Forssmed. Arkivbild.

Budget TT
Kristdemokraterna tänker inte rösta för att slopa värnskatten, som regeringen föreslår i sin budget.

- Vi säger nej till det. Vi kommer att använda de pengarna till vårdsatsningar, till omsorgssatsningar och inte minst till satsningar på polis och rättsväsende, och klarar vi att göra några skattesänkningar därutöver så kommer det att landa hos medel och låginkomsttagare, säger partiets ekonomiskpolitiska talesperson Jakob Forssmed till TV4 Nyheterna.

Slopad värnskatt innebär en skattesänkning på i snitt 17 700 kronor per år för de 345 000 som tjänar mest i landet. Åtgärden innebär även minskade skatteintäkter för staten på 6,1 miljarder kronor 2020.

Den rödgröna regeringens budget är den första hela budget som förhandlats fram med Centern och Liberalerna. Socialdemokraterna har inte varit glada över att slopa värnskatten, men finansminister Magdalena Andersson har framhållit att detta var ett krav från L för att ingå januariavtalet och regeringssamarbetet med S, MP och C.
C och L anser att slopad värnskatt ökar tillväxten genom att få fler att vilja jobba mer.

Men KD säger alltså nej.

- Jag tycker när vi har stora problem i sjukvården med långa köer, äldreomsorgskris och trygghetsproblem på våra gator samtidigt som undersköterskor inte får en krona i skattelättnad, då kan inte värnskatten vara det mest prioriterade, säger Jakob Forssmed.

Nyhetsarkiv

Senaste nyheter