dolda ny logga mindre

Presidentsonens lyxbilar säljs på auktion

Presidentsonens lyxbilar säljs på auktion

Laurent Gillieron/AP/TT På bilden bogseras två Ferraribilar bort av polisen vid Genèves flygplats 2016 sedan de beslagtagits i samband med en korruptionsutredning mot Ekvatorialguineas vicepresident. Nu ska en samling av hans lyxbilar säljas på auktion. Arkivbild
Laurent Gillieron/AP/TT På bilden bogseras två Ferraribilar bort av polisen vid Genèves flygplats 2016 sedan de beslagtagits i samband med en korruptionsutredning mot Ekvatorialguineas vicepresident. Nu ska en samling av hans lyxbilar säljas på auktion. Arkivbild

Ekvatorialguinea TT-AFP
En samling lyxbilar som beslagtagits från Ekvatorialguineas vicepresident Teodorín Nguema Obiang ska säljas på auktion i Schweiz. De beräknas inbringa 18,5 miljoner schweizerfranc, drygt 180 miljoner kronor.

I samlingen finns enligt auktionshuset Bonhams bland annat sju Ferrari, tre Lamborghini, fem Bentley, en Maserati och en McLaren.

Bilarna beslagtogs av myndigheter i Schweiz i samband med en rättsprocess mot Teodorín Nguema Obiang, son och trolig efterföljare till president Teodoro Obiang Nguema Mbasogo, som styrt Ekvatorialguinea i 40 år.

I februari avskrevs anklagelserna om ekonomiska brott, men bilarna konfiskerades. Enligt schweizisk lag kan åklagare lägga ner fall om den misstänkte går med på att betala kompensation.

Ekvatorialguinea har även gått med på att betala motsvarande 12,8 miljoner kronor i rättegångskostnader.

I oktober 2017 dömdes Teodorín Nguema Obiang till villkorlig dom i Frankrike för att ha plundrat statskassan i sitt land för att köpa egendom i Frankrike. Han anklagades för att ha spenderat mer än tusen gånger sin officiella årsinkomst på ett sexvåningshus i en fashionabel del av Paris, en samling snabba bilar och dyrbar konst.

Ekvatorialguinea är ett av Afrikas oljerikaste länder, men större delen av landets befolkning lever i fattigdom.

Nyhetsarkiv

Senaste nyheter