dolda ny logga mindre

Oljepriser kan bli ofattbart höga

Oljepriser kan bli "ofattbart höga"

Amr Nabil/AP/TT Ett porträtt av Mohammed bin Salman och fadern kung Salman i Riyad. Kungen är nu så gammal att kronprinsen anses att i praktiken styra landet.
Amr Nabil/AP/TT Ett porträtt av Mohammed bin Salman och fadern kung Salman i Riyad. Kungen är nu så gammal att kronprinsen anses att i praktiken styra landet.

Persiska viken TT
Omvärlden måste vidta "starka och fasta åtgärder" mot Iran. Annars väntar fortsatta upptrappningar av konflikterna runt Persiska viken – och "ofattbara" priser på fossila bränslen, enligt den saudiarabiske ledaren Mohammed bin Salman.

I en ovanlig tv-intervju med amerikanska 60 Minutes svarar Saudiarabiens kronprins "ja" när journalisten Norah O'Donnell frågar om attackerna mot oljeanläggningar i Abqaiq och Khurais var en krigsförklaring från Irans sida.

Huthi-styrkorna i inbördeskrigets Jemen har tagit på sig ansvaret för attackerna för två veckor sedan, som ett kort tag slog ut fem procent av världens oljeförsörjning. Men Saudiarabien, liksom USA med flera västmakter, pekar ut Iran – huthiernas mäktigaste allierade – som skyldigt.

"Ofattbart höga"
Om världen inte vidtar starka och fasta åtgärder för att avskräcka Iran kommer vi att se fortsatta upptrappningar som hotar globala intressen, säger bin Salman, som på grund av fadern kung Salmans höga ålder ses som landets egentlige ledare.

- Oljeförsörjningen kommer att störas och oljepriserna kommer att stiga till ofattbart höga nivåer, sådana vi aldrig sett.

Saudiarabien har bland världens största oljereserver, och även stora naturgastillgångar.

Landet är redan indraget i kriget i grannlandet Jemen. I och med att Huthistyrkorna ses som Irans förlängda arm i området kan de båda regionala stormakterna sägas vara i krig.

bin Salman understryker dock att han föredrar en förhandlingslösning.

- Den politiska, fredliga lösningen är mycket bättre än den militära.

Hundratals kilometer
Många frågetecken kvarstår kring hur angriparna kunde nå oljeanläggningarna – om de drönare och robotar som användes avlossades från Jemen eller Iran var de tvungna att färdas hundratals kilometer över öppet hav eller saudiarabisk öken till Abqaiq och Khurais.

På frågan om varför Saudiarabien, världens största vapenimportör, inte kunde skydda sig bättre svarar bin Salman undvikande.

- Vi har hot 360 grader runt oss, det är en utmaning att skydda hela vårt land.
Henrik Samuelsson/TT

Nyhetsarkiv

Senaste nyheter