dolda ny logga mindre

Fler kommuner erbjuder hjälp mot spelberoende

Fler kommuner erbjuder hjälp mot spelberoende

Hasse Holmberg /TT Det är lättare att söka hjälp för spelberoende idag. Arkivbild.
Hasse Holmberg /TT Det är lättare att söka hjälp för spelberoende idag. Arkivbild.

Vård TT
Allt fler kommuner erbjuder hjälp mot spelberoende, skriver Dagens Samhälle.
För fyra år sedan var antalet kommuner knappt en av tio – i dag ligger siffran på sju av tio.


Ytterligare 27 procent av kommunerna ger stöd inom ramen för den befintliga missbruksvården. Endast fem kommuner saknade helt behandling under 2018, enligt en rapport av Stödlinjen, som drivs på uppdrag av socialdepartement.

Orsaken till ökningen är att spel om pengar skrevs in i socialtjänstlagen och hälso- och sjukvårdslagen i januari förra året. Nu har kommuner och regioner även ett ansvar att motverka och förebygga missbruk av spel om pengar, och inte bara alkohol och narkotika.

Men trots de ökade möjligheterna är det få som söker hjälp.

- Kön ringlar inte lång. Av de som har allvarliga problem är det ungefär fem–tio procent som söker hjälp. De spelberoende skäms och vill klara sig själva, säger Viktor Månsson, psykolog och doktorand vid Karolinska institutet, som utbildar behandlare av spelberoende, till Dagens Samhälle.

Nyhetsarkiv

Senaste nyheter