dolda ny logga mindre

Torellfallet: Idag kommer domen mot poliserna

Torellfallet: Idag kommer domen mot poliserna

Brott TT
Hade poliserna fortfarande nödvärnsrätt, när de sköt skotten som träffade 20-årige Eric Torell i ryggen? Och borde polisen som ledde insatsen ha planerat den annorlunda?
Idag kommer domen mot de tre poliser som åtalats för brott i samband med den tragiska dödsskjutningen.


Totalt avlossades 25 skott mot Eric Torell, en 20-årig man med Downs syndrom som rymt hemifrån tidig morgon den 2 augusti förra året. Med sig hade han ett verklighetstroget vapen i plast, och han uppfattades av poliserna som beväpnad och livsfarlig.

Tre poliser stötte ihop med Torell på en innegård i Vasastan i Stockholm och sköt i vad som kallas inbillat nödvärn. Tre av skotten träffade, varav två i ryggen. Ett av dessa var dödande.

Åklagaren har åtalat den 31-årige polis som sköt det dödande skottet för vållande till annans död. En 36-årig polis som sköt det andra skottet i ryggen åtalades för tjänstefel. Enligt åklagaren har nödvärnsrätten upphört när Torell vände ryggen till.

Åklagaren yrkade i sitt slutanförande på att 31-åringen skulle dömas till villkorlig dom och böter, och 36-åringen till böter.
Båda nekar till brott och har under förhandlingen förklarat hur de kände att de befann sig i livsfara, och att förloppet var mycket snabbt.

Även den polis som ledde insatsen bör dömas till dagsböter för tjänstefel anser åklagaren, som hävdar att mannen inte vidtagit de åtgärder han borde. Försvaret anser dock att en polisinsats i sig inte är fråga om myndighetsutövning, och att insatschefen därför inte kan dömas för tjänstefel.

Stockholm tingsrätts dom kommer klockan 14.00.
Erika Nekham/TT

Fakta: Tre poliser är åtalade
TT
Tre poliser har åtalats för brott efter dödsskjutningen av Eric Torell.
Enligt åklagaren sköts totalt 25 skott, varav tre träffade. Enligt åklagaren hade poliserna inledningsvis rätt att skjuta mot Eric Torell i en så kallad inbillad nödvärnssituation. Men när Torell, enligt åklagaren, vänder ryggen till, försvinner nödvärnsrätten och poliserna skulle ha slutat skjuta.

Den 31-årige polis som skjutit det dödande skottet i ryggen står åtalad för vållande till annans död alternativt tjänstefel.
En 36-årig polis åtalas för tjänstefel för att ha skjutit Torell i ryggen. Det skottet var inte dödande.

En polisinsatschef har åtalats för tjänstefel, då han enligt åklagaren inte vidtagit de åtgärder han borde när han lett insatsen.
Det tredje skottet som träffade Torell sköts av en annan polis som inledningsvis misstänktes för brott. Utredningen visade dock att skottet skjutits medan Torell stod vänd mot poliserna, och förundersökningen mot den polisen lades ned.

Bakgrund: Händelseförloppet
TT
Ungefär tio minuter i fyra på morgonen den 2 augusti 2018 får polisen ett samtal från en anmälare som sett en man gå runt med "en jättestor pistol" i Vasastaden i Stockholm. Flera patruller skickas minuter efter detta till platsen.

På vägen dit får patrullerna information om att man haft ett annat ärende i närheten av den aktuella adressen, där en man med vapen hade hotat att skjuta polis. Den mannen är markerad som farlig av polisen.

En patrull, som insatsledaren färdas med, träffar Eric Torells pappa när de kör runt i det aktuella området. Pappan berättar att han letar efter sin son, som rymt från bostaden någon gång under morgonen.
En annan patrull går in på innergården på den aktuella adressen för att leta efter anmälaren, men beslutar sig för att lämna gården via en portal. På väg ut stöter de på den man som anmälaren ringt om, alltså Eric Torell. Poliserna uppfattar inte att mannen de ser håller i ett låtsasvapen och har Downs syndrom, utan tolkar situationen som mycket hotfull och backar tillbaka in på gården. Torell går efter, och höjer vapnet mot dem. Klockan 04.07 skjuter poliserna mot honom, i vad de uppfattar som nödvärn.

Vid 04.48 ringer Eric Torells pappa polisen och anmäler sin son försvunnen. Han får svaret att polisen kommer att avvakta lite med att kolla av området, då de haft en "händelse i city, som gör att vi har det ganska ansträngt just nu". En stund senare får pappan beskedet att det är hans försvunne son som skjutits till döds av polisen.
Källa: Polisens förundersökning

Etiketter: eric torell dom

Nyhetsarkiv

Senaste nyheter