dolda ny logga mindre

Hundratals vill söka försvunna med drönare

Hundratals vill söka försvunna med drönare

Johan Nilsson/TT I somras fick Stig Johansson sin första förfrågan om att delta i ett organiserat sökuppdrag med sin drönare.
Johan Nilsson/TT I somras fick Stig Johansson sin första förfrågan om att delta i ett organiserat sökuppdrag med sin drönare.

Olyckor TT
Oframkomlig terräng och stora områden att söka av i jakten på försvunna människor eller djur. Låter det hopplöst?
Nu står nära 900 frivilliga drönarpiloter redo att söka runt om i landet.
- Man kan täcka stora ytor och spara mycket tid, säger en av dem till TT.


Likt en gigantisk surrande insekt tar sig drönaren fram över dammarna i Värpinge utanför Lund. Den ger en bra översikt över området – och sikten är god från ovan.

- Man kan se om det finns något på botten, säger drönarpilot Stig Johansson och pekar ut stenar under vattenytan som syns på drönarkontrollens skärm.

Finns i princip överallt
I somras fick Stig Johansson sin första förfrågan om att delta i ett organiserat eftersöksuppdrag med sin drönare. En organisation bad om hjälp att leta efter en man som försvunnit i Malmö, och sökarbetet pågick både på marken och från luften.

- Det vi gjorde var att söka från Västra hamnen ner mot bron. Vi hittade tyvärr ingenting, men när man flyger drönare utmed vattnet och det är klart så ser man botten ganska bra.

Han är en av många drönarpiloter som vill hjälpa till. De har organiserat sig – förra hösten bildades Svenska räddningsdrönare (SRD) på Facebook. I skrivande stund har drygt 880 frivilliga anslutit sig, redo att rycka ut så snart någon ber om hjälp.

Det är allt från personer som flugit professionellt i jobbet till de som köpte drönare för en månad sen, berättar SRD:s ordförande Hans Hedin, som säger att alla som vill ha och behöver hjälp får det – från såväl räddningstjänst som polis som eftersöksorganisationer.

- Sen har vi väldigt många privatpersoner som hör av sig, och vi hjälper till att hitta hundar, hästar och får.

SRD:s frivilliga drönarpiloter finns nu i hela landet, och man försöker samverka med eftersöksorganisationer.

- Kommer det en förfrågan så skickas den ut till de drönarpiloter som är i närheten. Vi finns i princip överallt, förutom i nordvästra Norrland.

"Skillnad mellan liv och död"
Varje år försvinner tusentals människor i Sverige. De allra flesta återfinns – men några förblir borta. I många fall ordnar frivilliga med egna eftersök, med hopp om att hitta människan eller få svar på vad som hänt. Ett svårt och ofta omfattande arbete som måste organiseras.

Missing People har numera egna drönare, men enligt ordförande Magnus Idebro tar man även emot hjälp av Svenska Räddningsdrönare.

- Ju fler som kan ställa upp ideellt desto bättre, säger han och fortsätter:

- En drönare kan vara skillnad mellan liv och död.

Även eftersökningsorganisationen FIKK har flera gånger samverkat med Svenska Räddningsdrönare.

- Vi har haft flera sökinsatser tillsammans i Sverige, bland annat i Norrland, där de (Svenska Räddningsdrönare) flugit över myrar där framkomlighet är svår, säger han och fortsätter:

- Vid en insats utanför Kungälv sökte vi efter en kvinna som försvunnit med bil. Då avsöktes vattenbryn kring båtramper vid hamnar, kvinnan anträffades tyvärr avliden i bilen under vattenytan.

Att använda drönare är till stor hjälp, tycker Daniel Brodin.

- Vi kan ganska snabbt avsöka större områden fortare, och på längre håll hitta ett klädesplagg eller personfynd.
Anna Karolina Eriksson/TT

Fakta: Tiotusentals försvinnanden
TT
Runt 20 000 personer eller fler anmäls försvunna varje år i Sverige varav cirka 400 personer blir föremål för efterforskning enligt Lagen om skydd mot olyckor (LSO).

Av dessa hittas cirka 25 procent i dåligt skick och 11 procent hittas döda.

Antalet försvinnanden antas öka ytterligare framöver i takt med en åldrande befolkning, tilltagande upplevelseturism, urbanisering, ökade sociala klyftor och våldsammare väder.
Källa: Centrum för forskning inom respons- och räddningssystem (CARER)

Fakta: När någon försvinner
TT
Varje år försvinner tusentals människor i Sverige. De allra flesta återfinns – men några förblir borta.

De som försvinner kan vara dementa personer, ungdomar som rymt hemifrån eller suicidala personer – och anledningarna till försvinnandena är många.

Baserat på statistik kan de som anmälts försvunna delas in i olika grupper – de som troligen utsatts för brott, de som förmodas ha begått självmord, de som förmodas ha gått vilse, personer som är spårlöst försvunna och asylsökande som lämnar Sverige utan att meddela myndigheterna.

Polisen genomför varje år flera hundra insatser för att söka efter människor som försvunnit – och där man kan misstänka att det finns fara för liv och hälsa.

Det är först då, om en försvunnen persons liv och hälsa tros vara utsatt för allvarlig fara, som polisen inleder en statlig räddningsinsats i enlighet med Lagen om skydd av olyckor (LSO).

Metoden som används heter Efterforskning av försvunna personer (EFP) och är utvecklad i Nordamerika och Storbritannien.
En statlig räddningsinsats möjliggör användandet av en rad verktyg. Bland annat kan polisen ta hjälp av andra myndigheter och organisationer, spärra av områden och ingripa i annans rätt.
Föreningen Missing People, som publicerar efterlysningar och organiserar skallgångar för att hitta försvunna personer, deltar ofta i sökinsatser. Även föreningen FIKK (Frivilliga insatser vid kris och katastrof), genomför sökinsatser efter personer som anmäls försvunna.

Hur en sökinsats konkret går till beror mycket på det specifika fallet.
Källor: Polisen samt FIKK och Missing People

Nyhetsarkiv

Senaste nyheter