dolda ny logga mindre

Kvinnor pluggar mer men tjänar mindre

Lön (TT)
I Stockholm har kvinnor högre utbildning än män – men lägre lön.

Det visar en undersökning av 19 300 stockholmare födda 1985 som länsstyrelsen har gjort, rapporterar Dagens Nyheter.


Undersökningen utfördes mellan 2000 och 2016. I slutet av perioden bodde 16 200 av personerna kvar i Stockholmsområdet. 41 procent av kvinnorna var då utbildade på eftergymnasial nivå (minst tre år), samtidigt som bara 27 procent av männen nådde upp till samma utbildningsgrad.

Ändå var de kvinnornas medianinkomst mycket lägre än männens – 248 000 kronor om året jämfört med 341 000 kronor.

- Det är ett problem i sig att männen inte hänger med kvinnorna under utbildningen. Men när det gäller inkomsten när kvinnorna börjar arbeta drar de ingen fördel av det. Kvinnor med gymnasieutbildning tjänar mindre än män utan gymnasieutbildning, det är nedslående, säger Per Bark, analyschef på länsstyrelsen, till tidningen.

Rapporten visar också att kvinnor utan eftergymnasial utbildning har en medianinkomst på 109 000 kronor om året. För män i samma kategori ligger medianen mer än dubbelt så högt – 271 000 kronor om året, alltså mer än kvinnorna med minst tre års eftergymnasial utbildning.
 

Foto: Isabell Höjman/TT
Kvinnor i Stockholmsområdet har högre utbildningsgrad men lägre lön än männen, visar en rapport från länsstyrelsen. Arkivbild.

Inrikes

Elöverkänsliga tvingas betala skatt för tv de inte kan se på!

Marianne Ketti är en av tusentals i Sverige som av staten tvingas betala för en tv hon inte kan titta på och som gör henne sjuk. Fotograf: Emelie Winberg. Marianne Ketti är en av tusentals i Sverige som av staten tvingas betala för en tv hon inte kan titta på och som gör henne sjuk. Fotograf: Emelie Winberg.

19 mars 2019
Text: DoldaNyheter.se
Elöverkänsligheten har helt förändrat Marianne Kettis liv för 20 år sedan.  Hon har el-sanerat huset. Kommunen stod inte för kostnaden. På papperet har de en erkänd funktionsnedsättning, men i verkligheten är det väldigt få kommuner som beviljar el-saneringsbidrag, och de kommuner som tidigare beviljat hjälp håller på att dra in det med nu för att spara pengar.

Marianne Ketti är ordförande i Elöverkänsligas riksförbund som grundades 1987.

Hur började det för dig? När märkte du att du blivit elöverkänslig?
- Det var framför datorn på jobbet det började med att jag tappade känsel i ansiktet, läppar och tunga. Sen blev jag röd i ansiktet., men det var inte alltid. Oftast var det att känseln försvann. Sen att jag fick värk i axlar. Då satt jag på Socialförvaltningen. Och så fick jag dagliga yrselattacker när jag satt framför datorn. Tungan blev som en klump när känseln försvann och jag kunde inte tala utan att slöddra.

Detta var år 2000. Marianne har levt med elöverkänslighet sedan dess.

Vad händer om du går ut på stan?
Jag klarar ett kort besök men följden blir att jag får minst en sömnlös natt natten efter, för då har mitt melatonin försvunnit.

Hur vanligt är detta?
- År 2009 stod det i miljöhälsorapporten att 3,2% var elöverkänsliga i Sverige. I Tyskland är siffran idag 10-12%. Det finns ett mörkertal med folk som inte förstår att de har det. Många pratar illa om oss. Det handlar om ekonomiska intressen. En del säger att det är psykiskt och då vill inte folk räkna sig till den gruppen.

I Tyskland är man mer öppen för alternativa vägar i sjukvården.
- Vi klarar oftast inte besök i sjukvården p.g.a. alla tekniska apparater.
Vi måste söka alternativa vägar. Ofta är vi dessutom allergiska mot vissa mediciner. Så länge el har funnits har det funnit elöverkänsliga.

Många drabbade
Marianne ger två exempel på andra som drabbats.

- Matti i Finland jobbade innan på Nokia. Han är en småbarnsförälder i 40-årsålder, Han var teknisk ansvarig på Nokia. Han blev elöverkänslig och kan inte använda en enda av de tekniska prylar han tog fram.
 
- Per Segerbäck, var chef på en avdelning på Ericsson och har jobbat i Silicon Valley och tagit hem en del av tekniken från USA till Sverige.
De byggde ett eget hus till honom när han blev elöverkänslug. Först var han tvungen att vara iklädd något som såg ut som en rymddräkt för att ta sig till och från jobbet.  De kunde inte vara utan hans kompetens. Men sen kom de på att han var dålig reklam för företaget och löste ut honom. I dag bor han i ett lågstrålande område och kan inte längre lämna sitt hem. I rymddräkten från USA kan han ibland gå ut korta vistelser, t.ex. gick på sin brors begravning.
 
Hur många medlemmar är ni?
- Cirka 2300. Det borde vara 2 nollor till. Alla som har ME, har exakt samma symptom som vi har. Jag och många med mig tror att bl.a. ME egentligen är elöverkänslighet. I Härnösand jobbar man mycket tillsammans, de som jobbar med frågor om ME och elöverkänslighet.

5G nätet - vad kommer det att innebära?
- Från början användes signalerna från 5G av polisen som ett vapen för att skingra folkmassorna, då de får så ont i kroppen så de inte kan vara kvar. Man kommer att höja gränsvärdet trefaldigt för vad man får släppa ut i Sverige för att få igenom 5G-nätet vad gäller millimetervågor. Man rullar ut detta trots att det inte finns miljö- eller hälsoutredningar. När vi började stoppa detta och begärde miljöutredningar från riksdagen en fick vi till svar att de inte fanns i deras lokaler. Sen dröjde det inte mer än en månad till att vi bjöds in till SSM (strålsäkerhetsmyndigheten). Var det en början på den efterfrågade konsekvensutredningen?
 
- Det är så sjukt! Man trodde, innan man hamnade i detta, att Sverige inte var ett korrupt land. Man tror ju att Sverige är väldigt bra. Vi är duktiga att berätta för andra vad de ska göra.

- Jag ringde till regeringskansliet för att få tag Stefan Gustavsson, assistent till Isabella Lövin, nu ansvarig. Jag ville prata med henne eftersom hon är ytterst ansvarig om vi går under. Telefonisten lovade att hon ska ringa mig på måndag. Vi får se om någon ringer...

- Snart återstår bara media och rättegångar om vi ska överlever. Jag är beredd att sälja mitt hus för att satsa pengarna på detta.

- Jag tror att det är många i våra led som är beredda att göra samma sak.
Bara det att jag inte kan vara med när mina barn och barnbarn fyller år. De kan inte ens ta fram mobilerna och fotografera.
 
Vad skulle du vilja att samhället gör?
- Att de stoppar 5G-nätet. Elen i sig klarar vi, men vi kan inte ha en massa elbilar på vägen. Jag kan inte ens parkera vid en elbil.

- De får inte ringa en ambulans om de hittar mig i behov av vård. För tekniken i ambulansen dödar mig.

- Nu ska vi dessutom betala skatt för media! Jag såg på tv senast för 25 år sedan och jag har aldrig haft en dator i mitt hem. Jag blir hela tiden hänvisad till nätet som jag inte har tillgång till när jag kontaktar myndigheter. Skulle jag ha en granne som hade denna teknik skulle jag behöva flytta. Det som gör mig sjuk tvingar jag betala skatt för!
 
Marianne berättar att de har medlemmar som tar sina liv varje år.

- Vi hade en flicka på 12 år som försökte för några år sedan. Vi har nästan 100 barn som lever i utanförskap.
 
5G-nätet
Marinne kommer in på farorna med 5G-nätet igen:

- Det finns ett uppror som från början skrevs av 220 forskare till FN, EU och regeringar som varnar för 5G-nätet. Idag har det upproret skrivits under av fler än 56.000 forskare och organisationer.
De säger att alla levande insekter - fåglar och djur och även vi människor är i fara. Det kommer att slå extra hårt mot hud och ögon.
 
- Redan nu utan 5G-nätet så dör djur av B-vitaminbrist.Skulle inte jag få mina B12-sprutor varannan vecka och övriga vitaminer, skulle inte jag heller klara mig.
 
-Jag ringde nyligen till Aftonbladets redaktion och ville att de skulle skriva om oss och om 5G.
-Det där är bara psykiskt svarade han till mig.
-Hur kan du veta det? undrade jag.
- Jo det hade han tagit reda på väldigt noga, svarade journalisten.

Snabbare antagning till polisutbildningen

Fredrik Sandberg/TT I dag tar det 30 veckor från inlämnad ansökan till antagningsbesked till polisutbildningen. Detta ska pressas ned till en eller ett par månader. Arkivbild. Fredrik Sandberg/TT I dag tar det 30 veckor från inlämnad ansökan till antagningsbesked till polisutbildningen. Detta ska pressas ned till en eller ett par månader. Arkivbild.

19 mars 2019
Polisen TT
De tomma studieplatserna på polisutbildningen måste fyllas. Polisens eget recept är en snabbare antagningsprocess.
Samtidigt öppnas en ny väg till polisyrket, en komprimerad turboutbildning för välutbildade civilanställda som redan jobbar inom polisen.


Den här våren har rekordmånga nya polisstudenter satt sig i skolbänken, 2,5 procent fler än i höstas. Men det räcker inte.

- Det är klart att vi är väldigt glada över att ha 680 studenter i utbildning, men vi hade hoppats på fler, säger Stefan Wehlin, gruppchef på polisens HR-avdelning.

Intresset för polisutbildningen är det inget fel på – till vårterminsstarten sökte totalt 11 591 personer, 24 procent fler än inför höstterminen 2018.
I slutänden erbjöds 771 av dem utbildningsplats och 699 tackade ja. Tre veckor in på utbildningen var 680 kvar.

Oförändrade krav
- Polisens slutsats är inte att antagningskraven ska sänkas, betonar Stefan Wehlin.

Vi väljer hellre att ha tomma platser än att sänka de antagningskrav som vi anser är relevanta för att klara både utbildningen och yrket när man är färdig.

Däremot finns det mycket att göra för att inte tappa bort dem som visat intresse för polisutbildningen, men som tar tillbaka sin ansökan någon gång under antagningsprocessen, menar han.

Av de 5 769 personer som kallades till prövning var det bara 3 462 som gjorde testerna.

- Vi behöver en modernare antagningsprocess som mer bygger på den sökandes fria val och vi behöver kortare ledtider, säger Stefan Wehlin.

Välja provtid
Ett första steg har redan tagits. För första gången kan de som söker till polisutbildningen i höst själva boka tid för prövning. Tidigare har man inte kunnat välja, utan bara tilldelats datum.

Nästa steg blir att skynda på antagningsprocessen. I dag tar det 30 veckor från det att man lämnar in ansökan till det att man får sitt antagningsbesked och dessutom kommer beskedet sent, nära inpå terminsstart. Framöver hoppas man kunna pressa ner tiden från ansökan till antagningsbesked till en eller högst ett par månader.
Målet är att ha moderniserat antagningen fram till nästa år.

Alternativ väg
Vid sidan av den vanliga polisutbildningen utformas nu också en alternativ väg in i yrket, så kallad funktionsinriktad polisutbildning.
Målgruppen är inledningsvis personer som redan jobbar inom polisen som civilanställda.

- Vi har inte stängt dörren för att vi ska kunna rekrytera externt också. Men vi vill först pröva inhouse, säger Anita Vesterman, HR-specialist inom polisen.

Redan i vår har tio personer från nationella bombskyddet och nationella insatsstyrkan fått börja en funktionsinriktad utbildning på försök och till hösten hoppas hon få ihop två klasser med totalt 40 studenter som får denna komprimerade variant av polisutbildningen.
Under ett läsår, med bara fyra veckors sommaruppehåll, ska dessa polisstudenter få samma utbildning som normalt brukar ta fyra terminer.

Högt tempo
För att klara av det höga tempot måste man ha en akademisk utbildning i botten, till exempel inom juridik eller beteendevetenskap. Eftersom de här studenterna redan utbildats i vetenskaplig metod behöver de inte skriva den uppsats som vanliga polisstudenter gör.

Men precis som alla blivande poliser måste de efter grundutbildningen tjänstgöra som polisaspiranter i sex månader innan de är färdiga poliser.

Ingen gräddfil
De kommer att få lön under studietiden, men Anita Vesterman är noga med att framhålla att det inte ska ses som någon gräddfil som vissa utvalda handplockas till.

- De får ingen gräddfil eller snabbspår på det sättet. De kommer att gå igenom Rekryteringsmyndighetens vanliga fysiska, psykologiska och medicinska tester, säger hon.

Den funktionsinriktade polisutbildningen blir ett komplement.

- Vi har väldigt många civilt anställda inom polisen, ofta med akademisk bakgrund. Om de får en polismans befogenhet kan de bidra ännu mer, säger Anita Vesterman.
Cecilia Klintö/TT

Fakta: 20 000 behöver anställas
TT
Målet är att det år 2024 ska vara 10 000 fler anställda inom polisen än 2015. På grund av pensionsavgångar och att vissa lämnar yrket måste ungefär 20 000 nya anställda rekryteras – både polisutbildade och civilanställda.

Allt fler söker till polisutbildningen. Till vårterminen 2019 sökte 11 591 personer. Till kommande hösttermin har 15 776 personer sökt.
Av de sökande till vårterminen 2019 var 43 procent kvinnor. Av de som erbjöds studieplats var 32 procent kvinnor.

Av de sökande till vårterminen 2019 hade 23 procent utländsk bakgrund. Av de som erbjöds plats hade 11 procent utländsk bakgrund (det vill säga är själva födda utomlands eller har två utrikesfödda föräldrar).
Källa: "Polisrapport – antagningsprocess för sökande till polisutbildningen – skolstart vt 2019" från Rekryteringsmyndigheten och polisen.

Sveriges snyggaste nyproduktioner

Brf Sparven i Norrtälje. Foto: Arkitekturupproret.
Brf Sparven i Norrtälje. Foto: Arkitekturupproret.

19 februari 2019
Text: DoldaNyheter.se
Sveriges vackraste nyproduktioner för 2019 har utsetts av Arkitekturupprorets medlemmar. Vinnare är Brf Sparven i Norrtälje.

Totalt röstade 1830 personer av Arkitekturupprorets medlemmar på deras Facebook-sida. Arkitekturupproret verkar för att Sverige ska ha ett alternativ till fyrkantiga lådor.

De håller sin prisutdelning ikväll på Best Western Hotel i Stockholm nära Konserthuset. De kommer även att ge pris för årets fulaste nybyggnad, det s.k. Kasper Kalkon-priset och Sveriges bästa fasadrenovering.

Vinnarlistan
Så här röstade Arkitekturupprorets medlemmar:
1:a plats: Brf Sparven, Norrtälje. Sweco Architechts/Credentia.
2:a plats: Victoriahuset/Norrvikens köksträdgård, Båstad. 
3:e plats: Brf Lillgården, Tungelsta.
4:e plats: Kv Posten 1, Arvika. Brunnberg & Forshed.
5:e plats: Druvan 33, Malmö. 
6:e plats: Kv Basaren, Stockholm. Wingårdhs Arkitektkontor/SKB
7:e plats: Trygghetsboende, Järvsö. Ljusdalshem.
8:e plats: Hamnhus 1, Norrtälje. Sweco Architechts/Centrumfastigheter.

I kategorin för lyckade fasadrenoveringar vann Grand Hotel i Stockholm,  vars stuckatur återställts av Stuckbema.

Dement gevärsman misstänks ha hotat militärer

Johan Nilsson/TT Två militärer hotades av en misstänkt gevärsman, enligt polisen. Arkivbild.
Johan Nilsson/TT Två militärer hotades av en misstänkt gevärsman, enligt polisen. Arkivbild.

Brott TT
En man med gevär misstänks ha hotat två militärer som letade efter en försvunnen man i Falu kommun, enligt polisen.

Militärerna har uppgett för polisen att de blev förföljda av en man i bil i området kring Grycksbo. Då de konfronterade mannen och visade legitimation riktade mannen ett gevär mot dem, enligt polisen.

- Det sägs saker, men vad som sades får vi ta efter utredningen, säger Jan Materne, vakthavande befäl vid polisen i region Bergslagen.

Militärerna bar uniform vid tillfället.

Polisen har varit hemma hos mannen, som misstänks för olaga hot, och omhändertagit både det vapen som ska ha använts vid incidenten, och andra gevär, ammunition och licenser.

- De vapen vi nu har i vår besittning är riktiga gevär, säger Jan Materne.

Sökandet efter den saknade äldre mannen fortsätter och väntas ta ökad fart i gryningen. Ett 20-tal militärer hjälper polisen.

Mannen, i 70-årsåldern, försvann från sin bostad i Grycksbo under natten mot onsdagen. Han lider av en demenssjukdom men är i gott fysiskt skick, har polisen tidigare sagt.

Läs hela inlägget »
2019-10-10
L: Döm IS-återvändare för landsförräderi
2019-10-10
Nej till fossilgas i det svenska stamnätet
2019-10-09
Tre gripna för snabbmatsrån
2019-10-09
Tre knivskadade i Stockholm

Länkar

-

Senaste nyheter

Arkiv

Senaste nyheter