dolda ny logga mindre

Norge fast med andra länders kärnavfall

Ole Berg-Rusten/NTB Scanpix/TT Haldenreaktorn i Norge. Bilden är tagen förra året. Ole Berg-Rusten/NTB Scanpix/TT Haldenreaktorn i Norge. Bilden är tagen förra året.

NorgeTT-NTB
Flera länder har fört högaktivt kärnavfall till Norge, enligt tidningen Teknisk Ukeblad, utan att avfallet sedan återförts till ursprungsländerna.

Det rör sig om medlemsländerna i forskningsprojektet Haldensprojektet, inklusive USA, Ryssland, Storbritannien och Japan, som levererat avfallet för tester i Norge. Haldenreaktorn är en av två kärnkraftsreaktorer i Norge.

Totalt har ett ton kärnavfall blivit kvar i Norge efter att proverna utförts. Men det finns inget avtal för att föra tillbaka avfallet från Norge, och kostnaden för att ta hand om det kan bli hög.

- Vi ser nu att kostnaderna för att hantera kärnavfallet är betydligt. Man har egentligen inte tagit höjd för det förrän nu, säger Nils Morten Huseby, som är administrativ chef vid Institutt for Energiteknikk (IFE), som ansvarar för forskningsprojektet.

Prins Charles på plats i Kuba

Ramon Espinosa/AP/TT Prins Charles och Camilla Parker Bowles vid blomsterkransceremonin Ramon Espinosa/AP/TT Prins Charles och Camilla Parker Bowles vid blomsterkransceremonin

25 mars 2019
Storbritannien/KubaTT-Reuters
Storbritanniens prins Charles och hertiginnan av Cornwall, Camilla Parker Bowles, har landat i Kuba.

Strax efter landningen deltog prinsen vid en minnesceremoni för den kubanske nationalhjälten José Martí.

På programmet står bland annat besök vid kulturinstitutioner, middag med president Miguel Díaz-Canel och att se ett tåg av gamla brittiska bilar paradera förbi.

Besöket är det första officiella i Kuba av medlemmar från det brittiska kungahuset, och är en del av en totalt tolv dagar långa rundresa i Karibien.

Brittiska regeringen bad paret att lägga till Kuba i resplanerna, med förhoppningen om att förbättra de ekonomiska och kulturella banden mellan länderna.

Förutom Kuba har prinsparet även besökt Saint Lucia, Barbados, Saint Vincent och Grenadinerna, Saint Kitts och Nevis samt Grenada. Nästa stopp blir brittiska Caymanöarna.

Terrorgruppen IS besegrad i Syrien

Maya Alleruzzo/AP/TT SDF-styrkor i al-Baghuz. Arkivbild. Maya Alleruzzo/AP/TT SDF-styrkor i al-Baghuz. Arkivbild.

23 mars 2019
Syrien TT
IS har besegrats i Syrien, skriver en talesperson för den kurdiskledda USA-stödda SDF-alliansen på Twitter.

Terrorgruppen ska ha fråntagits det som kallats IS sista fäste i landet.
"Syriens demokratiska styrkor (SDF) deklarerar härmed total eliminering av det så kallade kalifatet och ett 100-procentigt tillintetgörande av IS territorium. På denna unika dag högtidlighåller vi de tusentals martyrer som gjort segern möjlig", twittrar Mustafa Bali, talesperson för SDF.

USA:s president Donald Trump hävdade redan i går att IS besegrats. SDF sade då att strider fortfarande pågick i al-Baghuz, som beskrivits som IS sista fäste i landet.

Visade karta
Vid en pressträff visade Trump upp kartor för att illustrera hur syriska områden under IS-kontroll krympt under den tid han varit USA:s president, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

- Här är IS på valdagen och här är IS just nu, sade han, medan han visade upp en karta full med röda områden och prickar, samt en utan.

Offensiven mot al-Baghuz inleddes den 9 februari och SDF har återkommande meddelat att en seger närmar sig. Det har dock dröjt, inte minst med anledning av evakueringen av tiotusentals civila.

Finns kvar
Trots att IS nu uppges ha besegrats i det så kallade kalifatets sista fäste utgör terrororganisationen ändå ett hot. En del av dess anhängare håller fortfarande till i de centrala och svåråtkomliga delarna av den syriska öknen medan andra håller sig under radarn i Irak, där de slår till genom plötsliga skjutningar och kidnappningar.

- IS-anhängarna kan utan problem hålla sig undan, och försöka smälta in bland massorna, enligt John Spencer, forskare vid amerikanska Modern War Institute.

De är inte försvunna, och de kommer inte att försvinna, säger han till nyhetsbyrån AFP.
USA har tidigare sagt att man tror att gruppens ledare, Abu Bakr al-Baghdadi, befinner sig i Irak.
I december drevs IS ut ur den sydostliga staden Hajin, som benämnts som terrorrörelsens sista urbana fäste i Syrien. Offensiven i Hajin inleddes i september. Redan i december hävdade Trump att IS var helt besegrat i Syrien, men många ifrågasatte då den amerikanske presidentens utspel.

Bakgrund: Slaget om al-Baghuz
TT
De kurdiskarabiska Syriska demokratiska styrkorna (SDF) leds av den kurdiska YPG-milisen, och stöds av den USA-ledda internationella koalitionen mot IS.
I veckor har de stridit mot terrorgruppen IS, som belägrat en liten ficka i staden al-Baghuz intill floden Eufrat, som rinner genom Syrien och Irak. Området utgjorde IS sista territorium i Syrien. Terrorgruppen har tidigare kontrollerat ett område lika stort som Storbritannien, som de kallade sitt "kalifat".
Den 12 mars hävdade en talesperson för SDF-milisen att "slutet närmar sig för IS", och att bara ett hundratal IS-anhängare fortsätter att strida inifrån al-Baghuz. Ändå har offensiven tagit längre tid än man först trott på grund av den höga närvaron civila och kvinnor och barn som befinner sig i området, och som SDF-alliansen velat evakuera.

Populär sjö borta i Chile – bara öken kvar

MARTIN BERNETTI/AFP/TT Det nu uttorkade tidigare semesterparadiset, sjön Aculeo i Chile. MARTIN BERNETTI/AFP/TT Det nu uttorkade tidigare semesterparadiset, sjön Aculeo i Chile.

23 mars 2019
Chile TT-AFP
Av det som en gång var ett utflyktsmål för att bada, åka vattenskidor eller enbart svalka sig i den chilenska sommarhettan, återstår i dag en sandöken.
Efter tio år av torka är sjön Aculeo, en timmes bilfärd från huvudstaden Santiago, borta.


Så sent som 2011 var den 12 kvadratkilometer stora och sex meter djupa lagunen ett populärt utflyktsmål, med en blomstrande turismnäring med camping, restauranger och aktiviteter. Allt som nu syns är övergivna badbryggor, kanoter och båtar i sandöknen samt benresterna av döda djur som en gång i tiden sökte föda sig på de sista grässtråna kring Aculeo.

En skylt med en bild på en gnistrande blå lagun med Anderna i bakgrunden står kvar med texten "Hjälp oss bevara lagunen".

Klimatförändringar men också ett hårt tryck från omgivande jordbruk och turism ligger bakom sjöns död.

Flerårig torka
- Mina farföräldrar minns när regnsäsongen varade minst en vecka, i dag är vi lyckliga om det regnar i två dagar, säger Camila Nuñez som arbetar på en närliggande restaurang.

I snitt regnade det 350 millimeter årligen i Chile under 1980-talet. I fjol hade regnmängden krympt till hälften. Forskare tror att regnen kommer att fortsätta att minska till följd av den globala uppvärmningen.
Vi har genomlevt en mycket lång period av torka som varat i flera år. Framöver ser vi att regnmängden kommer att minska, så det är mycket troligt att de kommande åren blir lika torra, säger Eduardo Bustos, klimatforskare på Katolska universitetet i Chile.

Exploaterades till döds
Med den växande turismen kring sjön följde också ökad exploatering som tärde hårt på vattenresurserna. Lönsamma avokadoodlingar kring sjön bidrog ytterligare till överutnyttjandet av ett sårbart ekosystem.
Vi dödade sjön, lite i taget, säger 26-åriga Antonia Romero som har minnen från barndomens somrar vid Aculeos stränder.

Omkring 70 procent av Chiles befolkning lever i dag i områden där risken för torka är stor. Forskare beräknar att vattennivåerna i inlandet kommer att sjunka med 30 procent till år 2030.

Bakgrund: Globala klimatförändringar
TT
Den samlade forskarvärlden, med FN:s klimatpanel i spetsen, är i princip ense om att den globala uppvärmning som påvisats de senaste decennierna beror på människans utsläpp av så kallade växthusgaser.
2015, vid ett toppmöte i Paris, slöts ett globalt klimatavtal för att stävja detta. Det slår bland annat fast att den globala uppvärmningen ska begränsas till under två grader jämfört med förindustriell tid och att de globala utsläppen snarast möjligt ska nå sin högsta nivå för att sedan minska. Dessutom ska världens utvecklade länder bidra med 100 miljarder dollar årligen i klimatbistånd till utvecklingsländer från 2020.
Sedan tillräckligt många länder ratificerat Parisavtalet trädde det i kraft den 4 november 2016. Året därpå beslutade USA att dra sig ur.

Det är relativt välkänt att Kina står för de absolut sett största utsläppen av klimatpåverkande koldioxid, med USA på andra plats och EU på tredje. Det här var länderna med störst koldioxidutsläpp 2017, mätt i miljarder ton:
Kina: 10,92
USA: 5,11
EU: 3,55
Indien: 2,45
Ryssland: 1,76
Japan: 1,32
Källa: FN, Netherlands Environmental Assessment Agency med flera

Forskare slår fast: Rexarnas rex hittad

Michel Euler/AP/TT Ett annat exemplar av tyrannosaurus rex på Frankrikes naturhistoriska riksmuseum i Paris. Arkivbild. Michel Euler/AP/TT Ett annat exemplar av tyrannosaurus rex på Frankrikes naturhistoriska riksmuseum i Paris. Arkivbild.

23 mars 2019
Forskning TT-AFP
Den jättelika tyrannosaurus rex som upptäcktes i västra Kanada 1991 är den största som hittats hittills, konstaterar forskare som under lång tid arbetat med att rekonstruera dinosaurieskelettet.

Scotty, som skelettet kommit att kallas efter den flaska skotsk whisky som dracks för att fira upptäckten, var 13 meter lång och vägde uppskattningsvis cirka nio ton, vilket gör den större än alla andra köttätande dinosaurier.

Det här är rexarnas rex, säger Scott Persons, forskare och huvudförfattare till studien om jätteskelettet.
Det finns en klar skillnad i storlek mellan olika tyrannosaurusar. Vissa individer var gängligare medan andra var mer robusta. Scotty är ett exempel på de robusta.

Trots att fyndet gjordes redan 1991 har det tagit forskarna lång tid att analysera skelettet – bara att skrapa bort all sandsten från benen tog över ett decennium.

Det är först nu som man på allvar har fått grepp om Scottys unika egenskaper, som inte stannar vid storleken.

Scotty är den äldsta T-rex vi känner till, säger Persons om bjässen som levde i över 30 år.
Dinosaurieentusiasten gör klokt i att markera 18 maj i kalendern – då öppnar nämligen en utställning med Scottys ben på the Royal Saskatchewan Museum i Kanada.

Nära 700 bekräftat döda efter cyklonen Idai

KB Mpofu/AP/TT En tonåring som omkommit i översvämningar bärs bort under fredagen. KB Mpofu/AP/TT En tonåring som omkommit i översvämningar bärs bort under fredagen.

23 mars 2019
Moçambique/Zimbabwe TT
Dödstalet efter cyklonen Idais härjningar i sydöstra Afrika fortsätter att stiga.
I Moçambique har 417 bekräftats döda, meddelar en minister, enligt nyhetsbyrån Reuters.


Tidigare har det meddelats att 259 människor omkommit i Zimbabwe.

- Vi kommer att behöva vänta tills vattnet drar sig tillbaka tills vi kan slå fast siffran för Moçambique, säger Sebastian Rhodes Stampa vid FN:s samordningsorgan för nödhjälp (OCHA).
Omkring 1,7 miljoner människor bedöms vara berörda av katastrofen, och hundratals personer saknas fortfarande.

Nästan 100 döda i färjekatastrof i Irak

Farid Abdulwahed/AP/TT Invånare och anhöriga samlas vid Tigris i Mosul efter den färjeolycka som krävde nästan 100 liv. Farid Abdulwahed/AP/TT Invånare och anhöriga samlas vid Tigris i Mosul efter den färjeolycka som krävde nästan 100 liv.

22 mars 2019
Irak TT-AFP-Reuters
Irak har utlyst tre dagars landssorg sedan 94 människor, varav 19 barn, omkommit i en färjeolycka på floden Tigris nära staden Mosul. Enligt myndigheterna har 55 människor räddats eller lyckats ta sig i land.

- Det är en katastrof, ingen förväntade sig det här, säger en man som tog sin in till flodbädden.

Färjan var full av passagerare som korsade Tigris för att besöka en populär utflyktsplats. De flesta av de omkomna var kvinnor och barn som inte kunde simma, uppger civilförsvarets chef Husam Khalil.

- Färjan sjönk eftersom det var för många passagerare ombord, säger en källa inom de irakiska myndigheterna.

Iraks premiärminister Adel Abd al-Mahdi, som besökte platsen där olyckan inträffade, har beordrat en snabb utredning för att utröna ansvarsfrågan.

Myndigheterna har manat till försiktighet vid båtturer på floden eftersom dagar av kraftiga regn har lett till att Mosuldammen tappats på vatten och att Tigris vattennivå har höjts.

Över 40 döda efter fabriksexplosion

Chen Feng/AP/TT Många har omkommit efter en explosion vid en kemikaliefabrik i östra Kina. Chen Feng/AP/TT Många har omkommit efter en explosion vid en kemikaliefabrik i östra Kina.

KinaTT-AFP
Minst 44 personer har omkommit i samband med en explosion vid en kemikaliefabrik i östra Kina, enligt kinesisk statsmedia.

Den kinesiska dagstidningen Folkets Dagblad rapporterar att minst 90 personer har skadats allvarligt i samband med explosionen, som inträffade på torsdagseftermiddagen lokal tid.

Strax efter explosionen registrerades ett mindre skalv med magnituden 2,2 i staden Lianyungang som ligger nära olycksplatsen.

Fönster i närliggande hus krossades av kraften från explosionen och flygbilder visar stor förstörelse i ett industriområde där flera bränder rasade in på fredagsdygnet.

Misstänkt erkänner brevbomber

ABC News/AP/TT En av de misstänkta brevbomberna var adresserad till den tidigare CIA-chefen John Brennan. Arkivbild. ABC News/AP/TT En av de misstänkta brevbomberna var adresserad till den tidigare CIA-chefen John Brennan. Arkivbild.

22 mars 2019
USA TT-AFP
Mannen som anklagas för att ha skickat brevbomber till ett antal framträdande demokrater och Trump-kritiker har erkänt sig skyldig.

Cesar Sayoc, som greps i Florida i oktober, erkänner 65 brottspunkter och riskerar livstid i fängelse. Domen mot honom förväntas i september.

Sayoc bad om ursäkt för sina handlingar i en domstol i New York på torsdagen. Minst 16 olika brevbomber, bland annat till expresident Barack Obama, skickades i höstas.

Flera döda i bildåd i Kina

22 mars 2019
KinaTT-AFP
Minst sex personer har dödats och sju har skadats efter att en bil plöjt in i en folksamling i den kinesiska staden Zaoyang, uppger statskontrollerade CCTV.

Föraren ska ha skjutits till döds av polisen.

Händelsen inträffade tidigt på fredagsmorgonen lokal tid i Hubeiprovinsen i centrala Kina.

Ilska efter Erdogan-kommentar

AP/TT En soldat i en skyttegrav vid slaget vid Gallipoli. Arkivbild AP/TT En soldat i en skyttegrav vid slaget vid Gallipoli. Arkivbild

21 mars 2019
Australien/Turkiet/Nya Zeeland TT
Ett uttalande från Turkiets president Recep Tayyip Erdogan har fått känslorna att svalla i Australien och Nya Zeeland.


Nu ser Australien över sina reserekommendationer till Turkiet och premiärminister Scott Morrison kräver att uttalandena tas tillbaka.
Vid ett tal på måndagen reagerade Erdogan på attackerna i nyzeeländska Christchurch, och sade att antimuslimska australier som kommer till Turkiet skulle skickas tillbaka i kistor, "som deras far- och morföräldrar blev", under slaget vid Gallipoli.

Tusentals australier och nyzeeländare dog i det utdragna slaget i Turkiet under första världskriget, som fortfarande har en betydande roll i det australiska medvetandet.

Premiärministern: Stötande
Årligen firas "Anzac-dagen" – där Anzac är en förkortning av den australiska och nyzeeländska armékåren – den 25 april, samma dag som styrkorna landsteg vid Gallipoli.

- De förolämpar minnet av våra Anzacs. Det är väldigt stötande för australier och mycket vårdslöst, sade premiärministern enligt Sydney Morning Herald.

Erdogans uttalande fick Morrison att ilskna till ordentligt och kalla till sig Turkiets ambassadör.

- Jag accepterar inte ursäkterna som har framförts, konstaterade Morrison vid en presskonferens efter att ha mött ambassadören.

Nyzeeländsk reaktion
Morrison sade också att landet kommer att se över sina reserekommendationer till Turkiet, vilket kan påverka de resenärer som årligen reser till Çanakkale i Turkiet för att hedra offren vid Gallipoliinsatsen.

Nya Zeelands premiärminister Jacinda Ardern säger att landets utrikesminister Winston Peters ska resa till Turkiet med anledning av Erdogans utspel.

Han åker dit för att reda ut saker ansikte mot ansikte, sade Jacinda Ardern till journalister i Christchurch.

Ingen officiell ursäkt har hörts från Ankara. Men på onsdagen hävdade en av Erdogans kommunikationschefer på Twitter att presidentens uttalande tagits ur sin kontext, skriver nyhetsbyrån AFP.
Gustav Sjöholm/TT

Fakta: Slaget vid Gallipoli
TT
Den 25 april 1915 landsteg en styrka främst bestående av australiskt och nyzeeländskt infanteri för att slå ut osmanska rikets artilleri på Gallipoli, en halvö mellan Dardanellerna och Sarosbukten i Turkiet. Attacken skulle göra det möjligt för en brittisk-fransk flottstyrka att forcera Dardanellerna.

Styrkan stötte snabbt på problem till följd av felaktiga kartor, dåliga signalsystem och furiöst motstånd från turkiska styrkor.
Fram till augusti stod striderna och vägde utan att någon sida fick övertag, och från december till en bit in i januari evakuerades den anfallande styrkan.

På anfallande sidan dödades 44 000 och 97 000 skadades, medan den osmanska sidans förluster var omkring 87 000 döda och 261 000 skadade.

Den blivande ledaren Kemal Atatürk nådde en berömmelse vid slaget vilket hade betydelse när ett självständigt Turkiet senare bildades.
Källa: Nationalencyklopedin

Student i Pakistan dödade lektor i protest

B.K Bangash/AP/TT Studenten greps av polisen efter knivhuggningen. Arkivbild B.K Bangash/AP/TT Studenten greps av polisen efter knivhuggningen. Arkivbild

21 mars 2019
Pakistan TT-AFP
En student på en statlig högskola i Pakistan har knivhuggit en lektor till döds i protest mot att han planerade att arrangera en mottagning för både manliga och kvinnliga studenter, enligt polisen.

I samband med knivhuggningen skrek studenten att lektorn spred obsceniteter, och att han därför hade dödat honom.

Lektorns son, som var med vid händelsen, säger att studenten väntade på pappan inför attacken som genomfördes i staden Bahawalpur.

- När min pappa var på väg att gå in på sitt kontor attackerade killen honom med en kniv, och högg honom i huvudet och i magen, säger sonen och fortsätter:

Min pappa föll då ned och jag rusade till hans undsättning. Studenten höll sin kniv och började skrika "Jag har dödat honom. Jag hade sagt åt honom (pappan) att en blandad studentmottagning är emot islam".
Lektorn avled innan han kom till sjukhuset. Studenten gjorde inte motstånd i samband med gripandet, enligt sonen.

Evenemang för båda könen är inte helt ovanliga på högskolor i Pakistan, men är något mer reglerade på statliga högskolor än privata.

Bebis smittad av ebola i miljonstad

Al-hadji Kudra Maliro/AP/TT Vårdpersonal desinfekteras på ett behandlingscenter i Beni i östra Kongo-Kinshasa. Arkivbild. Al-hadji Kudra Maliro/AP/TT Vårdpersonal desinfekteras på ett behandlingscenter i Beni i östra Kongo-Kinshasa. Arkivbild.

21 mars 2019
Kongo-Kinshasa TT-Reuters
Vårdmyndigheter i Kongo-Kinshasa har bekräftat att ett sex månader gammalt spädbarn smittats av ebola i staden Bunia, med nästan en miljon invånare.

Bunia i östra Kongo-Kinshasa har tidigare inte haft något fall av ebola och myndigheterna utreder hur barnet kan ha utsatts för det fruktade viruset, då dess föräldrar verkar vara friska.

Ebolautbrottet i landet har pågått sedan sent i augusti förra året och tros ha hittills dödat 610 personer..

Brexit – var god dröj?

Francisco Seco/AP/TT Storbritanniens premiärminister Theresa May och EU:s permanente rådsordförande Donald Tusk. Arkivbild. Francisco Seco/AP/TT Storbritanniens premiärminister Theresa May och EU:s permanente rådsordförande Donald Tusk. Arkivbild.

21 mars 2019
BrexitBryssel, TT:s korrespondent
Med bara en vecka kvar till Storbritanniens tänkta utträde ur EU funderar resten av unionen om det går att ge britterna förlängd förhandlingstid.

Premiärminister May har bett om tre månader till inför dagens toppmöte i Bryssel.

När Stefan Löfven (S) och de andra stats- och regeringscheferna samlas vid 15-tiden i dag väntas allra först Theresa May ta till orda.

Hennes kollegor vill i alla fall veta mer om vad hon har tänkt sig.

- Vi säger inte nej till en förlängning, men vi måste veta vad Theresa May vill med en förlängning, vad hon hoppas åstadkomma. Och vi måste veta att det finns stöd för det i det brittiska parlamentet, sade Nederländernas premiärminister Mark Rutte på en pressträff i Haag i onsdags tillsammans med statsminister Stefan Löfven.

Kräver utträdesavtal
EU:s permanente rådsordförande Donald Tusk föreslår hur som helst att britterna ska få sin förlängning. Men han knyter det tydligt till att det brittiska parlamentet följer upp med att säga ja till det utträdesavtal som förhandlats fram.

”Jag anser att vi kan överväga en kort förlängning. Frågan om hur länge är dock fortsatt öppen. Premiärminister Mays förslag om den 30 juni har sina fördelar men skapar också politiska och juridiska problem”, skriver Tusk i sin inbjudan till toppmötet.

Fortfarande kan det mycket väl bli så att EU-ledarna tvingas till ännu ett toppmöte nästa vecka om ingen lösning finns på plats inför den 29 mars.
Ett no deal-läge – att britterna lämnar helt utan avtal – är ingen EU-ledare förtjust i.

- En avtalslös brexit vore det sämsta, det skulle också vara en dålig start på förhandlingar om hur de framtida relationerna mellan EU och Storbritannien ska se ut, sade Stefan Löfven i riksdagens EU-nämnd i går.

Får lämna rummet
Brexitfrågan är den första på EU-ledarnas dagordning och kommer att avgöras utan May i rummet.

Efter hennes inledningsord till kollegorna får hon helt enkelt stiga åt sidan och återkomma först när det blir dags för middag.

Temat då blir EU:s framtida relation till Kina – en nog så knivig fråga med stora ekonomiska och politiska konsekvenser.

I morgon avslutas sedan toppmötet med samtal om bland annat ekonomi och klimat. Dessutom får Island, Norge och Liechtenstein vara med på ett hörn för att fira 25-årsdagen av EES-avtalet.
Wiktor Nummelin/TT

Cannabis ökar risken för psykos

Johan Nilsson/TT Det finns ett samband mellan cannabisbruk och psykisk ohälsa, visar ny forskning. Arkivbild. Johan Nilsson/TT Det finns ett samband mellan cannabisbruk och psykisk ohälsa, visar ny forskning. Arkivbild.

20 mars 2019
Narkotika TT-AFP
Användning av cannabis ökar risken för att utveckla psykiska sjukdomar som schizofreni och paranoia. Det visar en stor internationell studie som publicerats i den vetenskapliga tidskriften The Lancet.

Ju starkare cannabis, desto mer ökar risken att drabbas av psykisk sjukdom, speciellt vid dagligt bruk. Enligt studien, som letts av Londonforskare, är risken hela fem gånger högre för den som använder starkare cannabis med en minst tioprocentig halt av den psykoaktiva ingrediensen THC.

Studien utfördes på elva platser i Europa och en i Brasilien.
I Amsterdam och London, där marijuana med hög THC-halt snarare är regel än undantag, så kopplades 50 respektive 30 procent av alla nya fall av psykossjukdom i befolkningen till drogen.

Om cannabis med hög THC-halt inte skulle finnas tillgänglig så skulle mer än var tionde nytt fall av psykos i Europa kunna undvikas, resonerar forskarna. För Amsterdams del så skulle antalet personer som varje år insjuknar i psykos för första gången kunna halveras.

Studien är den första som visar på ett vetenskapligt belagt samband mellan cannabisbruk och psykisk sjukdom.

Ardern vägrar nämna skytt vid namn

TVNZ/AP/TT Premiärminister Jacinda Ardern kramar om en kvinna under ett besök vid Kilbirniemoskén i Wellington. TVNZ/AP/TT Premiärminister Jacinda Ardern kramar om en kvinna under ett besök vid Kilbirniemoskén i Wellington.

19 mars 2019
Nya Zeeland TT-AFP
Nya Zeelands premiärminister Jacinda Ardern lovar att aldrig nämna namnet på den man som misstänks ha mördat 50 personer vid terrorattackerna mot två moskéer i Christchurch.

- Han är en terrorist. Han är en kriminell. Han är en extremist. Men han kommer, när jag pratar, att vara namnlös, sade premiärministern i ett känslomässigt anförande inför en specialsittning i landets parlament, som hon öppnade med att på arabiska hälsa "as salaam aleikum" – fred vare med er.

Ardern uppmanade ledamöterna till att i stället nämna hans offer vid namn.

- Han sökte många saker genom sitt terrordåd, men en sak var berömmelse. Det är därför ni aldrig kommer att höra mig nämna hans namn, förklarade premiärministern.

28-årige Brenton Tarrant från Australien misstänks än så länge officiellt bara för ett fall av mord, men Ardern försäkrade om att fler punkter kommer att tillkomma när han ställs inför nyzeeländsks lags fulla kraft.
Hon lovade också en full genomgång av hur den misstänkte lyckades planera och utföra attackerna under radarn på landets säkerhetstjänst.

- Personen som utförde de här handlingarna kom inte härifrån. Han var inte uppväxt här. Han fann inte sin ideologi här. Men det innebär inte att samma åsikter inte finns här, sade hon.

Fakta: Terrordådet i Christchurch
TT
Vid 13.40 på fredagen lokal tid (01.40 svensk tid) gick en beväpnad person in i al Noor-moskén i centrala Christchurch och öppnade eld, mitt under fredagsbönen. Den andra skottlossningen ägde rum i Linwood-moskén, men den exakta tiden är inte känd.
50 personer dödades i skjutningen, enligt polisen. Nya Zeelands premiärminister Jacinda Ardern kallar dådet för en välplanerad terrorattack.

28-årige australiern Brenton Tarrant har häktats misstänkt för mord.
Den misstänkte skytten sände dådet på Facebook. Strax före attacken publicerades något som kan liknas vid ett manifest i sociala medier och forum på internet. Att texten verkligen skrivits av gärningsmannen är inte bekräftat, men mycket tyder på det.

I manifestet hänvisar gärningsmannen bland annat till terrordådet i Stockholm den 7 april 2017. Han skriver att han ville hämnas den elvaåriga flicka som dödades på Drottninggatan. Han uppger också att han haft kontakt med den norske terroristen och massmördaren Anders Behring Breivik, och uttrycker även stöd för Anton Lundin Pettersson, som låg bakom skolattacken i Trollhättan 2015.

Färre än 200 såg livesändning av terrordåd

Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix / TT / Knappt 200 såg livesändningen av terrordådet på Facebook, uppger bolaget. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix / TT / Knappt 200 såg livesändningen av terrordådet på Facebook, uppger bolaget.

19 mars 2019
Nya Zeeland TT
Färre än 200 personer såg när den misstänkte terroristen i Christchurch livesände sitt dåd på Facebook. Ingen av dem anmälde filmen då, uppger bolaget.

Facebooks vice ordförande Chris Sonderby säger i ett uttalande att bolaget är chockat och i sorg över de fruktansvärda terrorattackerna i Christchurch i Nya Zeeland, och att man arbetar med andra inom tekniksektorn och olika regeringar för att bemöta hat och hot från terrorister.

Bolaget säger att man tog bort den livesändning av dådet som den misstänkte gärningsmannen publicerade bara minuter efter att polisen hört av sig till bolaget. Färre än 200 gånger visades klippet när den livesändes. Ingen av dem som tittade på den anmälde filmen. Innan den togs bort hade den omkring 4 000 visningar.

1,5 miljoner klipp
Den första som anmälde filmen gjorde det en knapp halvtimme efter att den startat, och tolv minuter efter att den avslutats. Då hade någon redan hunnit lägga ut filmen på sajten 8chan, uppger Facebook.

Med hjälp av olika tekniska lösningar, som ljudanalys, har Facebook sökt och tagit bort kopior av klippet, uppger bolaget. Under första dygnet blockerades 1,5 miljoner klipp, varav 1,2 miljoner blockerades vid uppladdningen, vilket innebär att de inte publicerades, uppger bolaget.
I ett samarbete mellan teknikföretag för att bekämpa terror har bolagen sparat så kallade digitala fingeravtryck av 800 versioner av videoklippen i deras gemensamma databas, tillsammans med webbadresser och hur man arbetat för att stoppa dem, uppger samarbetsorganet Gifct.

Har fått kritik
Flera kritiska röster har också höjts kring teknikjättarnas ansvar för att videoklipp från dådet kunde spridas.

Nya Zeelands premiärminister Jacinda Ardern har tidigare sagt att hon kommer att söka svar från Facebook och andra sociala medier-plattformar kring spridningen av videon från moskéattacken.

- Jag tror absolut att det finns ytterligare frågor som kräver svar. Det här är en fråga som jag kommer att diskutera direkt med Facebook, svarade hon tidigare i helgen på frågan om Facebook borde ta bort möjligheten att direktsända.
Gustav Sjöholm/TT